default-logo

Pieczone roladki z kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami

Pieczone roladki z kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami Zapiekane w chrupiącej panierce z bułki tartej i parmezanu z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Z nadzieniem z podsmażonej tartej cukinii, sera, cebulki oraz natki pietruszki. Pyszne danie, które u mnie w domu cieszy się dużą popularnością. Dzięki wilgotnej cukinii, roladki z kurczaka są soczyste i delikatne. Polecam! 0

36 4.5

Pieczone roladki z kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami

  • Filety drobiowe
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Cukinia
  • Świąteczny obiad
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
suszone pomidory

Składniki

4 porcje
  • 800 g filetów z kurczaka (3 – 4 pojedyncze filety)
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pomidorków koktajlowych
Nadzienie
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cukinii (150g)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki tartego sera żółtego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Panierka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z kostek i błonek, rozbić na cieńsze filety o grubości ok. 1 cm. Większe filety przekroić na pół. Doprawić solą, pieprzem i wysmarować łyżką oleju z suszonych pomidorów.
  • Nadzienie: na patelni na 2 łyżeczkach oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty czosnek. Dodać startą cukinię i smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką pietruszki, tartym parmezanem i serem.
  • Na każdym filecie z boku ułożyć pasek nadzienia z cukinii, posypać pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami. Zawinąć roladkę, końce podwinąć pod spód, spiąć wykałaczkami. Polać roztopionym masłem i obtoczyć w mieszance bułki tartej i tartego parmezanu.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, obłożyć przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi doprawionymi solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec przez 30 minut.

Propozycja podania

  • Ziemniaki
  • Fasolka szparagowa z sosem musztardowym (fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, polać sosem, udekorować natką)
  • Roladki z kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami Roladki z kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami
About the Author

Leave a Reply

*