default-logo

Pieczona szynka z dzika z dynią

niedziela, 4 stycznia 2015

Pieczona szynka z dzika z dynią

Nie często mam okazję jadać dziczyznę więc jak spotkałam udziec z dzika w sklepie od razu nabyłam i oto  pyszne danie powstało.

Mięso jest delikatne i soczyste, polecam.

Pieczona szynka z dzika z dynią

Pieczona szynka z dzika z dynią


                    Składniki:

  • 500 g udźca z dzika
  • 1 główka czosnku + 2 duże ząbki
  • 3 jagody jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • olej do smażenia
  • gruba sól morska
  • pieprz
  • 350 g dyni obranej

Pieczona szynka z dzika z dynią


Pieczona szynka z dzika z dynią

Jagody jałowca, obrane 2 ząbki czosnku, liść laurowy i 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej zmiażdżyłam w moździerzu na papkę.

Pieczona szynka z dzika z dynią



Mięso umyłam i osuszyłam.

Powstałą papką natarłam mięso i pozostawiłam na minimum 30 minut.

Po tym czasie mięso obsmażyłam na rozgrzanym oleju.

Przełożyłam udziec do naczynia żaroodpornego, obłożyłam paskami obranej dyni, dodałam przekrojoną główkę czosnku oraz gałązkę rozmarynu.

Podlałam wszystko winem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40 minut z przykryciem po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 20 minut aż dzik ładnie się zarumienił.

Mięso pozostawiłam  na 10 minut aby „odpoczęło” a sos z pieczenia, dynię i wyciśnięty czosnek przetarłam przez sito do garnka.

Postawiłam garnek na gaz, zagotowałam i dodałam do sosu śmietankę.

Gotowałam na małym ogniu przez 15 minut, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Pieczeń podałam z sosem, ziemniakami oraz grzybami – miałam muchomory rdzawobrązowe i gołąbki duszone w paprykowym tłuszczu z chorizo.

Pieczona szynka z dzika z dynią


Pieczona szynka z dzika z dynią

Smacznego.

Przepis według pomysłu Roberta Makłowicza 

„Podróże małe i duże”

Pieczona szynka z dzika z dynią
Ostańce wapienne – Rezerwat krajobrazowy „Parkowe”- Złoty Potok
About the Author

Leave a Reply

*