Pieczeń z karkówki z pieczarkami
czwartek, 14 czerwca 2018
Jeśli już najdzie mnie ochota na mięso to musi być pyszne tak jak dzisiejsze danie.
Mięso jest kruche, soczyste i mega pyszne a w sosie z pieczarkami jest obłędne, ma lekko cytrynowy posmak, polecam.
Gotowi na pyszny obiad? zapraszam.
Liście limonki kafir nabędziecie w marketach lub w Kuchniach świata.
Pieczeń z karkówki z pieczarkami.
Składniki:
- 500 – 600 g karkówki wieprzowej
- mąka do obtaczania mięsa
- sól morska
- 400 g brązowych pieczarek
- 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- garść liści limonki kafir
- olej do smażenia
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry.
Każdy plaster obtoczyłam w mące.
Pieczarki pokroiłam w grube plastry.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim z obu stron mięso.
Zdjęłam z patelni, wrzuciłam pieczarki, smażyłam aż się zrumieniły, nie mieszałam a jedynie potrząsałam patelnią.
Posoliłam pieczarki.
Teraz wlałam bulion, włożyłam z powrotem mięso, wrzuciłam listki kafiru i dusiłam pod przykryciem 20 minut.
Podałam z kaszą gryczaną, polecam.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
„Podróże małe i duże”
Rzeka Rospuda |