default-logo

Pieczeń z karkówki z pieczarkami

czwartek, 14 czerwca 2018

Pieczeń z karkówki z pieczarkami

Jeśli już najdzie mnie ochota na mięso to musi być pyszne tak jak dzisiejsze danie.

Mięso jest kruche, soczyste i mega pyszne a w sosie z pieczarkami jest obłędne, ma lekko cytrynowy posmak, polecam.

Gotowi na pyszny obiad? zapraszam.

Liście limonki kafir nabędziecie w marketach lub w Kuchniach świata.

Pieczeń z karkówki z pieczarkami.

Pieczeń z karkówki z pieczarkami


Pieczeń z karkówki z pieczarkami



                  Składniki:

  • 500 – 600 g karkówki wieprzowej
  • mąka do obtaczania mięsa
  • sól morska
  • 400 g brązowych pieczarek
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • garść liści limonki kafir
  • olej do smażenia


Pieczeń z karkówki z pieczarkami

Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry.

Każdy plaster obtoczyłam w mące.

Pieczarki pokroiłam w grube plastry.

Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim z obu stron mięso.

Zdjęłam z patelni, wrzuciłam pieczarki, smażyłam aż się zrumieniły, nie mieszałam a jedynie potrząsałam patelnią.

Posoliłam pieczarki.

Teraz wlałam bulion, włożyłam z powrotem mięso, wrzuciłam listki kafiru i dusiłam pod przykryciem 20 minut.

Podałam z kaszą gryczaną, polecam.

Pieczeń z karkówki z pieczarkami

Smacznego.

Autor: Dorota Owczarek

                                        „Podróże małe i duże”

Pieczeń z karkówki z pieczarkami
Rzeka Rospuda
About the Author

Leave a Reply

*