default-logo

Pieczeń z bobem

poniedziałek, 18 lipca 2016

Pieczeń z bobem

Ponieważ bób umiłowałam już jako dziecię wyjadając babci z miski i jadałam go ze skórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo.

Dziś pieczeń z bobem która smakuje doskonale do obiadu i jako samodzielne danie z ulubionym sosem.

Polecam gorąco.

Pieczeń na kanapki i nie tylko z bobem.

Pieczeń z bobem


Pieczeń z bobem



Składniki: keksówka 14 x 24

  • 500 g bobu 
  • 500 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 
  • 3 jaja 
  • 5 jaj ugotowanych na twardo 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 pęczek koperku 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 – 3 łyżki oleju czosnkowego 
  • 3 – 4 łyżki bułki tartej


Pieczeń z bobem


Pieczeń z bobem

Przygotowanie:

  • Najpierw ugotowałam bób w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie, odcedziłam, ostudziłam i obrałam ze skórek.
  • Mięso mielone włożyłam do miski.
  • Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju czosnkowym, ostudziłam i dodałam do mięsa.
  • 5 jaj ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam w kostkę, dodałam do mięsa.
  • Posiekałam koperek i szczypiorek i również dodałam do mięsa. 
  • Z 3 jaj oddzieliłam żółtka od białek, żółtka dodałam do mięsa a białka ubiłam ze szczyptą soli na pianę.
  • Do mięsa dodałam także sól do smaku i sos sojowy a także bułkę tartą i rękoma wyrobiłam wszystko na jednolitą i lekko lepiącą masę.
  • Na koniec dodałam ubite białka i delikatnie wmieszałam je w masę mięsną. 
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej połowę masy mięsnej lekko ja ugniatając, wyłożyłam na nie bób również lekko dociskając go do mięsa.
  • Bób pokryłam drugą warstwą mięsa, wyrównałam wierzch, polałam go olejem czosnkowym z wierzchu.
  • Wstawiłam pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 50 minut.
  • Podałam pieczeń lekko schłodzoną.

Pieczeń z bobem


Pieczeń z bobem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Pieczeń z bobem
Budynek Poczty Polskiej – Ciechocinek
About the Author

Leave a Reply

*