default-logo

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami i kaszą

Taki standard z mojego dzieciństwa, choć smak nieco inny.

Zastanawiałam się dlaczego nie mogę wydobyć tego „czegoś” z tego gulaszu i nie mogę dojść do tego.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że mięso w czasach mojego dzieciństwa było zupełnie inne.

Prosto od rzeźnika ze świeżej wieprzowiny karmionej naturalnie i smakowało wybornie.

Zapraszam jednak na danie pyszne i pożywne, spróbujcie koniecznie.

Moja Babcia by się ucieszyła.

Wieprzowina z pieczarkami i kaszą gryczaną.

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami i kaszą


Pieczeń wieprzowa z pieczarkami i kaszą



Składniki:

  • 650 g mięsa wieprzowego z karkówki 
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej suchej
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • ogórek kiszony do podania


Pieczeń wieprzowa z pieczarkami i kaszą

Przygotowanie gulaszu:

  • Mięso pokroiłam w plastry grubości 1 cm w poprzek włókien.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
  • Mięso posoliłam, oprószyłam pieprzem i obtoczyłam w mące.
  • Podsmażyłam na oleju mięso z obu stron na złoty kolor.
  • Pokroiłam w piórka cebulę i wrzuciłam ją do mięsa na patelnię, podsmażałam chwilę.
  • Dodałam plastry pieczarek i ponownie podsmażałam jakieś 5 minut.
  • Wlałam bulion, zagotowałam i pod przykryciem dusiłam do miękkości mięsa.
  • Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie na sypko.
  • Podałam mięso z kaszą, polane sosem i z ogórkiem.


Pieczeń wieprzowa z pieczarkami i kaszą

Smacznego.

Przepis mojej babci.

„Podróże małe i duże”

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami i kaszą
Dworek w Dzierżąznej woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*