default-logo

Pieczeń cielęca

Mięso pyszne i aromatyczne dziś na obiad proponuję.

Mięso cielęce zakupiłam już w siatce, dzięki temu przy pieczeniu nie rozsypało się a efekt wyszedł znakomity.

Polecam serdecznie do obiadu lub do kanapek do szkoły czy pracy, na śniadanie.

Pieczeń cielęca.

Pieczeń cielęca


Pieczeń cielęca



                 Składniki:

  • 1 kg cielęciny karkowej na pieczeń
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 6 listków szałwii 
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 30 %
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • sól morska
  • pieprz czarny

Pieczeń cielęca

Mięso natarłam pieprzem, posypałam solą i obsmażyłam na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Cebulę posiekałam i podsmażyłam na tym samym tłuszczu.

Podsmażoną cebulę włożyłam do naczynia do zapiekania, wlałam bulion i dodałam listki szałwii i gałązkę rozmarynu.

Na posłaniu z cebuli położyłam mięso.

Naczynie z przykryciem włożyłam do nagrzanego do 70 – 80 C z opcją grzania góra/dół piekarnika.

Piekłam pieczeń ok. 2 godzin.

Upieczone mięso pozostawiłam aby odpoczęło a sos z pieczenia wymieszałam z winem i śmietaną, zagotowałam i gotowałam jeszcze jakieś 5 minut, doprawiłam solą i pieprzem.

Gdy mięso odpoczęło pokroiłam je na plastry i polałam sosem.

Pieczeń cielęca

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Pieczeń cielęca
Rudbekia
About the Author

Leave a Reply

*