default-logo

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem

poniedziałek, 26 marca 2018

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem

Zakupiłam fajny kawałek szynki cielęcej i chciałam ją dobrze wykorzystać.

Trafiłam na fajny pomysł w książce Mariety Mareckiej „ABC gotowania 3” a teraz przepis podaję abyście mogli sobie taką pieczeń przygotować np. na Wielkanoc.

Polecam gorąco.

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem.

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem



                  Składniki:

  • ok. 1000 g cielęciny bez kości
  • 2 główki czosnku
  • 8 – 10 suszonych listków szałwii – może być świeża
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem

Mięso umyłam, osuszyłam.

Listki szałwii pokruszyłam.

Czosnek – 1 główkę obrałam i pokroiłam w plastry.

Mięso posoliłam, oprószyłam pieprzem, obłożyłam z każdej strony plasterkami czosnku i osypałam szałwią.

Zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 12 godzin do lodówki.

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem


Na drugi dzień odwinęłam mięso z folii, zdjęłam czosnek i szałwię a mięso obsmażyłam na maśle klarowanym ze wszystkich stron na złoty kolor.

Przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem z marynaty, obok ułożyłam główkę przekrojoną na połowę.

Przykryłam naczynie pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny.

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem


Po upieczeniu wyjęłam mięso z piekarnika i pozwoliłam mu jeszcze odpoczywać przez 15 minut.

Potem pokroiłam w plastry.

Mięso jest soczyste i kruche.

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem

Smacznego.

Inspiracja od Mariety Mareckiej.

                                         „Podróże małe i duże”

Pieczeń cielęca z szałwią i czosnkiem
Rzeka Rospuda – Dolina Rospudy
About the Author

Leave a Reply

*