Pyszne mięso dziś przedstawiam.
Cielęcina to bardzo delikatne mięso i trochę mdłe, wystarczy je dobrze przygotować aby było pyszne i aromatyczne.
Ja tutaj zakupiłam karkówkę cielęcą w siatce ale równie dobrze można zakupić mięso i albo je związać sznurkiem albo włożyć samemu w siatkę.
Można również upiec samo bez zabezpieczeń ale wówczas może być mniej soczyste.
Dodatek cebuli i miodu zaostrza smak mięsa, polecam.
Cielęca pieczeń z cebulą i miodem.
Składniki:
- 750 g karkówki cielęcej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 3 cebule
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso najpierw natarłam solą i pieprzem.
- Z octu, miodu, majeranku, dwóch łyżek oleju i przeciśniętego czosnku zrobiłam pastę którą natarłam mięso.
- Mięso wstawiłam do lodówki na 2 – 3 godziny.
- Potem wyjęłam mięso z marynaty, osuszyłam i obsmażyłam na złoty kolor ze wszystkich stron na reszcie oleju.
- Przełożyłam mięso do brytfanny, podlałam bulionem, resztą marynaty i wkoło ułożyłam pokrojoną w grube krążki cebulę.
- Piekarnik nagrzałam do 90 C z opcją grzania góra/dół i piekłam mięso 3 godziny.
- Gotowe mięso wyjęłam z blachy, ułożyłam na talerzu, nakryłam folią aluminiową na 20 minut.
- Potem pokroiłam w plastry i podałam z pieczonymi ziemniakami
- i cebulą z pieczenia, polane sosem z pieczenia mięsa.
Smacznego.
Pomysł z ulotki Biedronki.
„Podróże małe i duże”
Warta we mgle |