default-logo

Pieczeń cielęca z miodem i cebulą

poniedziałek, 9 stycznia 2017

Pieczeń cielęca z miodem i cebulą

Pyszne mięso dziś przedstawiam.

Cielęcina to bardzo delikatne mięso i trochę mdłe, wystarczy je dobrze przygotować aby było pyszne i aromatyczne.

Ja tutaj zakupiłam karkówkę cielęcą w siatce ale równie dobrze można zakupić mięso i albo je związać sznurkiem albo włożyć samemu w siatkę.

Można również upiec samo bez zabezpieczeń ale wówczas może być mniej soczyste.

Dodatek cebuli i miodu zaostrza smak mięsa, polecam.

Cielęca pieczeń z cebulą i miodem.

Pieczeń cielęca z miodem i cebulą


Pieczeń cielęca z miodem i cebulą



Składniki:

  • 750 g karkówki cielęcej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 cebule
  • sól morska
  • pieprz

Pieczeń cielęca z miodem i cebulą


Pieczeń cielęca z miodem i cebulą

Przygotowanie:

  • Mięso najpierw natarłam solą i pieprzem.
  • Z octu, miodu, majeranku, dwóch łyżek oleju i przeciśniętego czosnku zrobiłam pastę którą natarłam mięso.
  • Mięso wstawiłam do lodówki na 2 – 3 godziny.
  • Potem wyjęłam mięso z marynaty, osuszyłam i obsmażyłam na złoty kolor ze wszystkich stron na reszcie oleju.
  • Przełożyłam mięso do brytfanny, podlałam bulionem, resztą marynaty i wkoło ułożyłam pokrojoną w grube krążki cebulę.
  • Piekarnik nagrzałam do 90 C z opcją grzania góra/dół i piekłam mięso 3 godziny.
  • Gotowe mięso wyjęłam z blachy, ułożyłam na talerzu, nakryłam folią aluminiową na 20 minut.
  • Potem pokroiłam w plastry i podałam z pieczonymi ziemniakami
  • i cebulą z pieczenia, polane sosem z pieczenia mięsa.

Pieczeń cielęca z miodem i cebulą


Pieczeń cielęca z miodem i cebulą

Smacznego.

Pomysł z ulotki Biedronki.

„Podróże małe i duże”

Pieczeń cielęca z miodem i cebulą
Warta we mgle
About the Author

Leave a Reply

*