default-logo

Perliczka z pomarańczami i rozmarynem

niedziela, 22 grudnia 2013

Perliczka z pomarańczami i rozmarynem

Przedstawiam dziś danie na świąteczny stół.

Perliczka jest przesmaczna a w towarzystwie pomarańczy i rozmarynu ma bajeczny, delikatny smak.

Ja do przygotowania potrawy użyłam garnka rzymskiego a Wy możecie każdego naczynia żaroodpornego.

Starajcie się nie otwierać naczynia do momentu upieczenia i nie nakłuwajcie niepotrzebnie mięsa aby soki nie wypłynęły.

Perliczka z rozmarynem i pomarańczami.

Perliczka z pomarańczami i rozmarynem


Perliczka z pomarańczami i rozmarynem

Składniki:

  • 1 perliczka o wadze 1100 g
  • 4 duże pomarańcze
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziemniaki

Perliczka z pomarańczami i rozmarynem

Przygotowanie:

  • Perliczkę umyłam, oczyściłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
  • następnie natarłam ptaka oliwą oraz solą i pieprzem.
  • Połowę jednej pomarańczy włożyłam do środka perliczki i związałam nogi i skrzydła aby pomarańcza nie wypadła.
  • Z dwóch pomarańczy wycisnęłam sok razem z miąższem a pozostałe 1,5 pokroiłam w pół plasterki.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki a cebulę po obraniu pokroiłam w ósemki.
  • Garnek rzymski zalałam zimną wodą na 20 minut a po tym czasie wylałam wodę i osuszyłam garnek.
  • Na dnie garnka ułożyłam gałązki rozmarynu a na nim ułożyłam perliczkę.
  • Obłożyłam ją plastrami pomarańczy, cebulą i ziemniakami.

Perliczka z pomarańczami i rozmarynem

  • Wszystko zalałam sokiem z pomarańczy, przykryłam garnek i wstawiłam do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 200 C.
  • Gdy temperatura doszła do 200 C piekłam przez godzinę.
  • Potrawa po tym czasie jest pyszna i aromatyczna.

Perliczka z pomarańczami i rozmarynem

Smacznego.

Inspiracja Kuchnia Lidla.

About the Author

Leave a Reply

*