default-logo

Perliczka w warzywach

czwartek, 14 kwietnia 2022

Perliczka w warzywach

A może by tak taki obiad na świąteczny stół przygotować?

Myślę że to idealne danie aby uszczęśliwić podniebienia domowników i gości.

Mięso perliczki ma delikatny i lekko słodkawy posmak, jest przepyszne, polecam.

Perliczka w warzywach.

Perliczka w warzywach

Składniki:

  • 1 perliczka o wadze ok. 1500 g
  • 2 – 3 łyżki czosnku granulowanego
  • olej ryżowy do skropienia
  • 4 marchewki
  • 10 małych ziemniaków
  • 3 szalotki
  • ok. 2 łyżek syropu ryżowego

Perliczka w warzywach

Przygotowanie dania:

  • Perliczkę umyłam, przecięłam przy grzbiecie na pół tak jak na zdjęciu poniżej.
  • Natarłam ptaka czosnkiem granulowanym.
  • Warzywa czyli marchew, ziemniaki i szalotki obrałam i również natarłam czosnkiem granulowanym.
  • Ułożyłam perliczkę w naczyniu do pieczenia, dookoła ułożyłam warzywa, skropiłam wszystko olejem ryżowym.

Perliczka w warzywach

  • Przykryłam naczynie pokrywką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra//dół przez 50 minut.
  • Po tym czasie zdjęłam pokrywkę, skropiłam perliczkę syropem ryżowym i piekłam jeszcze przez 20 – 30 minut aż mięso się zrumieniło.
  • Przed krojeniem poczekałam jeszcze 20 minut.

Perliczka w warzywach

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Perliczka w warzywach
O poranku przed burzą
About the Author

Leave a Reply

*