default-logo

Perlica po wenecku

Tak przygotowane mięso perliczki jest delikatne, soczyste i bardzo kruche.

Przygotowanie mięsa nie sprawia żadnych trudności i nawet laik kuchenny sobie poradzi.

Smak jednak powala, to jest przepyszne mięso, samo w sobie a z goździkami smakuje jak rarytas.

Warto przygotować na rodzinny obiad.

Wenecka perliczka.

Perlica po wenecku


Perlica po wenecku



Składniki: 4 porcje

  • tuszka perliczki 1200 – 1300 g
  • 40 g masła 
  • 50 g grubej słoniny w całości
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 – 5 dużych pomidorów obranych ze skórki lub puszka 400 ml – pokrojonych
  • 2 – 3 goździki
  • sól morska
  • pieprz czarny 
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Perlica po wenecku


Perlica po wenecku

Przygotowanie perlicy:

  • Umyłam i osuszyłam ptaka.
  • Natarłam perliczkę solą i pieprzem, gałką muszkatołową.
  • Przełożyłam do naczynia do zapiekania.
  • Polałam mięso roztopionym masłem, olejem.
  • Słoninę pokroiłam w kostkę i posypałam nim mięso, dodałam goździki.

Perlica po wenecku

  • Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół i wstawiłam do niego naczynie.
  • Piekłam około 15 minut aż góra perliczki się zrumieniła.
  • Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 C, do perliczki dodałam pokrojone pomidory, wlałam wino, przykryłam pokrywka i piekłam 30 minut.
  • Potem polewając mięso sosem przyrumieniłam wierzch perliczki – piekłam 15 minut.
  • Sos powstały z pieczenia przelałam do garnuszka przez sito, przetarłam resztki na sicie.
  • Odparowałam sos do konsystencji gęstej śmietany.
  • Podałam razem z mięsem.

Perlica po wenecku

Smacznego.

Przepis kuchni włoskiej.

„Podróże małe i duże”

Perlica po wenecku
Kościół pw. Wniebowzięcia NMP „Pustelnia Złotego Lasu”
About the Author

Leave a Reply

*