Tak przygotowane mięso perliczki jest delikatne, soczyste i bardzo kruche.
Przygotowanie mięsa nie sprawia żadnych trudności i nawet laik kuchenny sobie poradzi.
Smak jednak powala, to jest przepyszne mięso, samo w sobie a z goździkami smakuje jak rarytas.
Warto przygotować na rodzinny obiad.
Wenecka perliczka.
Składniki: 4 porcje
- tuszka perliczki 1200 – 1300 g
- 40 g masła
- 50 g grubej słoniny w całości
- 3 – 4 łyżki oleju
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 – 5 dużych pomidorów obranych ze skórki lub puszka 400 ml – pokrojonych
- 2 – 3 goździki
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie perlicy:
- Umyłam i osuszyłam ptaka.
- Natarłam perliczkę solą i pieprzem, gałką muszkatołową.
- Przełożyłam do naczynia do zapiekania.
- Polałam mięso roztopionym masłem, olejem.
- Słoninę pokroiłam w kostkę i posypałam nim mięso, dodałam goździki.
- Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół i wstawiłam do niego naczynie.
- Piekłam około 15 minut aż góra perliczki się zrumieniła.
- Zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 180 C, do perliczki dodałam pokrojone pomidory, wlałam wino, przykryłam pokrywka i piekłam 30 minut.
- Potem polewając mięso sosem przyrumieniłam wierzch perliczki – piekłam 15 minut.
- Sos powstały z pieczenia przelałam do garnuszka przez sito, przetarłam resztki na sicie.
- Odparowałam sos do konsystencji gęstej śmietany.
- Podałam razem z mięsem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Kościół pw. Wniebowzięcia NMP „Pustelnia Złotego Lasu” |