default-logo

Paprykowa kiełbasa z szynkowaru

Dziś podam Wam jeszcze jeden pyszny przepis tym razem na kiełbasę.

Kiełbasa pyszna i polecam zrobić.

Kiełbasę robiłam w szynkowarze, dzięki temu jest wilgotna a nie przesuszona i bardzo aromatyczna.

Polecam serdecznie.

Domowa kiełbasa z szynkowaru.

Paprykowa kiełbasa z szynkowaru

Paprykowa kiełbasa z szynkowaru

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 1 łyżeczka peklosoli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Paprykowa kiełbasa z szynkowaru

Przygotowanie kiełbasy:

  • Mięso łopatki drobno posiekałam i wymieszałam z przyprawami czyli, peklosól, sól, papryki, oregano oraz żelatyną.
  • Mieszałam tak długo aż mięso zaczęło się lekko kleić.
  • Włożyłam wtedy mięso do woreczka foliowego umieszczonego w komorze szynkowaru , docisnęłam, zamknęłam pokrywkę.
  • Szynkowar wstawiłam do garnka z zimną wodą i podgrzewałam aż temperatura wody osiągnęła 80 C. 
  • Parzyłam tak kiełbasę przez 1,5 – 2 godziny aż temperatura mięsa w środku osiągnęła 75 C.
  • Potem wyjęłam szynkowar z wody i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
  • Na noc wstawiłam do lodówki a rano wyjęłam mięso z pyszną galaretką.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*