default-logo

Papryki faszerowane chili con carne

Papryki faszerowane chili con carne Wyśmienite chili con carne zapiekane w pieczonych paprykach. Podawane z guacamole i kwaśną śmietaną oraz chipsami z tortilli. Farsz robimy na jednej patelni, najpierw smażymy mięso, później dodajemy pomidory a na koniec fasolę. W międzyczasie pieczemy połówki papryk. Gdy mięso jest już gotowe napełniamy nim papryki i podgrzewamy w piekarniku. Szybkie guacamole przygotujemy miksując miąższ miękkiego awokado z odrobiną czosnku, soli, oliwy extra vergine i soku z limonki, a chrupiące chipsy z tortilli zrobimy z gotowych, pokrojonych (jak pizzę) placków i upieczonych na blaszce w piekarniku. Wszystko można przygotować wcześniej i zapiec przed przyjściem gości. Polecam 😉 0

29 4.66

Papryki faszerowane chili con carne

  • Hity Kwestii Smaku
  • Zapiekanki
  • Faszerowana papryka
  • Kuchnia meksykańska
  • Dania główne
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Fasola
  • Papryka
  • Przyjęcia i imprezy
boczek
suszone pomidory
kolendra

Składniki

4 porcje
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • przyprawy: po 1 łyżeczce mielonej ostrej papryki, kminu rzymskiego, suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
  • 100 g chudego boczku, posiekanego lub zmielonego razem z mięsem
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
  • opcjonalnie 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej
  • 100 ml gorącego bulionu

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Papryki przeciąć pionowo na pół, wyjąć pestki. Ułożyć na blaszce do pieczenia rozcięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy, podsmażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i boczek, mieszając zrumieniać z każdej strony.
  • Gdy całe mięso będzie już obsmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
  • Przykryć i dusić 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojone suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną fasolę i gotować pod przykryciem 3 minuty.
  • Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
  • Upieczone papryki napełnić farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 10 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez około 10 minut. Wierzch papryk można posmarować oliwą lub olejem z suszonych pomidorów. 
  • Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany skrapiając limonką, opcjonalnie z guacamole i chipsami z tortilli (przepisy poniżej), posypując kolendrą. Można odgrzewać piekąc 10 minut pod folią.

Propozycja podania

  • guacamole: 2 awokado zmiksowane z 1/2 ząbka czosnku, solą, pieprzem, 1 łyżką oliwy extra vergine, 1 łyżką soku z limonki lub cytryny, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • chipsy z tortilli: placki tortilli pszennych pokroić nożyczkami na trójkąty (jak pizzę) i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Piec przez około 10 minut (po 5 minut z każdej strony) w 180 stopniach.
  • Papryki faszerowane chili con carne Papryki faszerowane chili con carne
  • Papryki faszerowane chili con carne Papryki faszerowane chili con carne
About the Author

Leave a Reply

*