default-logo

Papryka faszerowana mielonym mięsem drobiowym i ryżem

Papryka faszerowana mielonym mięsem drobiowym i ryżem To uniwersalny przepis na papryki faszerowane ryżem z dodatkiem mielonego mięsa pieczone w piekarniku. Do farszu dodajemy zioła i natkę pietruszki. Faszerujemy połówki papryk, przykrywamy pomidorami i polewamy winem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Zapiekane papryki to dobry pomysł na przygotowanie posiłku dla dużej liczby osób. W przepisie można łatwo zwiększyć ilość składników i przygotować całą dużą blachę zapiekanych papryk dla większej liczby gości. Każdy dostaje swoją porcję na talerz, składającą się z ryżu, mięsa i warzywa w jednym. U mnie zapiekane papryki sprawdzają się też na ciepłą obiadokolację – szczególnie w okresie jesienno-zimowym gdy miło ogrzać się przy piekarniku 🙂 Polecam! 0

21 4.67

Papryka faszerowana mielonym mięsem drobiowym i ryżem

z sosem pomidorowym

  • Znane i lubiane
  • Faszerowana papryka
  • Zapiekanki
  • Dania główne
  • Kolacje na ciepło
  • Ryż
  • Mięso mielone
  • Kurczak
  • Papryka
  • Krewetki
  • Przepisy fit
  • Przyjęcia i imprezy

Łatwy przepis, mięsa nie trzeba wcześniej podsmażać.

Składniki

4 porcje
  • 100 g ryżu
  • 4 czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego*
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 puszka posiekanych obranych pomidorów
  • 8 łyżek białego wina

Przygotowanie

  • Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę przekroić na 2 części. Każdą połówkę oczyścić, środek wysmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Mięso zmielone włożyć do miski, dodać ryż, drobno posiekaną cebulę, starty czosnek. Jeśli sami mielimy mięso, możemy je zmielić od razu z cebulą, czosnkiem i natką.
  • Dodać jajka, połowę suszonego oregano, cały tymianek, natkę pietruszki, 1 łyżkę oliwy. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.
  • Farsz włożyć w połówki papryki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Nałożyć po 1 pełnej łyżce pomidorów na każdą paprykę, polać winem i skropić oliwą.
  • Doprawić solą, pieprzem oraz resztą oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut.

Wskazówki

* Część mięsa można zastąpić krewetkami.

  • Papryka faszerowana
About the Author

Leave a Reply

*