Orkiszowe gofry z truskawkami | Słodkie okruszki
Orkiszowe gofry z truskawkami Lubicie gofry? Próbowaliście kiedyś wersji na mące orkiszowej pełnoziarnistej? Polecam. Gofry wychodzą równie pyszne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Orkiszowe gofry z truskawkami świetnie sprawdzą się na śniadanie lub lżejszy letni obiad 😉 Polecam i życzę Wam miłego dnia 🙂
Składniki: (na 4 gofry)
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej TOTA
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki do podania: truskawki i listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Rozgrzewamy gofrownicę.
W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli.
W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem i olejem.
Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i smażymy na złoto.
Gofry podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś pokrojone truskawki i listki świeżej mięty.
Jak przygotować chrupiące gofry?
- Aby gofry były chrupiące gofrownica musi być dobrze rozgrzana. Najlepiej sprawdza się mocna gofrownica. Ja mam mocną gofrownicę marki Dezal (moc 1300 W), którą szczerze Wam polecam 🙂
- Choć olej jest w masie warto zawsze posmarować pędzelkiem również płyty grzewcze gofrownicy.
- Nigdy nie wolno otwierać gofrownicy w trakcie przygotowywania gofrów!
- Gofry powinny być mocno rumiane.
- Po przygotowaniu gofry najlepiej studzić na kratce, aby zachowały swoją chrupkość.
Smacznego