Zakupiłam małe okrągłe cukinie i od razu je nadziałam aby potem cieszyć się smakiem pysznego dania.
Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe i bardzo smakowite.
Jeśli tylko spotkacie hiszpańskie cukinie zaraz je zakupcie i nadziewajcie.
Okrągłe cukinię nadziane mięsem z łopatki wieprzowej i boczniakami.
Składniki:
- 4 małe okrągłe cukinie
- 50 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 średnie kapelusze boczniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- płatki sera radamer
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie cukinii:
- Cukinię umyłam i obcięłam im czapeczki.
- Z dolnej, większej części wydrążyłam miąższ i posiekałam go.
- Posiekałam cebulę i czosnek i podsmażyłam na oleju, dodałam posiekany miąższ z cukinii, smażyłam 1 minutę.
- Teraz na patelnię włożyłam posiekane boczniaki i mięso, smażyłam mieszając aby zrobiły się małe grudki podsmażonego mięsa.
- Teraz wlałam na patelnię passatę, dodałam cukier, sól i pieprz, wymieszałam i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Na koniec dodałam suszone oregano.
- Wydrążone cukinie nadziałam mięsnym sosem i posypałam płatkami sera radamer.
- Nakryłam każdą cukinię czapeczką.
- Zapiekałam warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 25 minut.
- Podałam gorące, pycha!
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Skalniak Ten wiosenny jeszcze skalniak spotkałam w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi w maju. Pięknie kolorowy z sasankami, żagwinem i porostami. |