default-logo

Nogi kurczaka w sosie pomidorowym z podgrzybkami

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Nogi kurczaka w sosie pomidorowym z podgrzybkami

Dziś proponuję Wam pyszne mięsko na obiad.

Aromatyczne nogi z kurczaka, użyłam tylko części udowej bez pałek.

Do mięsa chrupiące podgrzybki i obiad znakomity.

Zapraszam.

Nogi kurczaka w sosie pomidorowym z podgrzybkami

                   Składniki:

  • 800 g udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim posiekaną cebulę do zeszklenia a potem posiekany czosnek, dodałam przyprawy i koncentrat pomidorowy a także gałązkę rozmarynu.

Chwilę dusiłam i odstawiłam do wystudzenia.

Uda kurczaka umyłam i osuszyłam a potem natarłam je pastą z patelni i pozostawiłam na 20 minut aby smaki weszły do mięsa.

Nogi kurczaka w sosie pomidorowym z podgrzybkami

                   Dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki ziela kocanki
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 250 g podgrzybków uduszonych w maśle – można użyć pieczarek
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 szklanki wody
  • liście sałaty rzymskiej

Ryż przepłukałam na sicie, zalałam wodą, dodałam odrobinę soli i paprykę słodką i gotowałam 15 minut.

Grzyby miałam w słoiku uduszone w maśle więc je tylko podgrzałam, natomiast można udusić pieczarki w maśle i też będzie ok.

Zamarynowane udka kurczaka obsmażyłam na złoty kolor na maśle z olejem.

Gdy były rumiane zalałam patelnię bulionem, dodałam  resztę przypraw i dusiłam do miękkości.

Podałam udka z ryżem, grzybami i sałatą rzymską.

Nogi kurczaka w sosie pomidorowym z podgrzybkami

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*