default-logo

Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem

Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem Z dodatkiem sosu beszamelowego, zapiekane z cienką warstwą sosu pomidorowego i tartym serem. Danie inspirowane jest lasagne bolognese, z tym, że zamiast płatów makaronu używam naleśników i nieco inaczej (prościej i szybciej) przygotowuję farsz z mielonego mięsa. Pamiętajmy aby naleśniki nie były za cienkie oraz aby nie dawać za dużo sosu pomidorowego na wierzch, bo może za bardzo namoczyć naleśniki. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu bo danie jest naprawdę pyszne – polecam na rodzinny obiad! 0

56 4.5

Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem

Z sosem beszamelowym i pomidorowym

  • Naleśniki
  • Zapiekane naleśniki
  • Lunche
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Wieprzowina
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
sos worcestershire

Składniki

4 porcje / 8 sztuk
  • 8 naleśników
  • 1/2 szklanki tartego sera
Nadzienie mięsne
  • 250 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów
Sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
Sos pomidorowy
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie

  • Przygotować naleśniki np. z tego przepisu.
Nadzienie mięsne
  • Na patelni na oleju zeszklić a następnie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać masło, zmielone mięso, sól, pieprz, paprykę i oregano i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 20 minut aż mięso będzie dokładnie wysmażone i zrumienione.
  • Wówczas dodać sos worcestershire i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
  • Dodać przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory z puszki i gotować przez 5 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywę i odparować resztę płynu. Ostudzić.
Sos beszamelowy
  • Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około minutę na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką.
  • Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając rózgą aż sos będzie gładki. Doprawić solą i pieprzem i zagotować.
  • Odstawić z ognia i od czasu do czasu zamieszać do czasu użycia.
Sos pomidorowy
  • Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut.
Zapiekanie
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśniki wykładać nadzienie mięsne, następnie łyżeczką w kilku miejscach wyłożyć sos beszamelowy, zwinąć roladki.
  • Ułożyć je na blaszce, pośrodku polać sosem pomidorowym (ale nie za dużo bo naleśniki za bardzo namokną) i zapiekać przez 20 minut, posypać tartym serem i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
  • Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem
  • Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem Naleśniki zapiekane z mielonym mięsem
About the Author

Leave a Reply

*