default-logo

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku Pyszne danie, które – jeśli raz spróbujecie – na pewno będziecie powtarzać. Naleśniki z nadzieniem z mielonego mięsa, kukurydzy i fasoli, doprawione po meksykańsku, zapiekane z sosem pomidorowym i serem. Po wyjęciu z piekarnika całość wygląda i smakuje jak najlepsza zapiekanka. Koniecznie do zrobienia 😉 0

96 4.63

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

  • Naleśniki
  • Zapiekanki
  • Zapiekane naleśniki
  • Kuchnia meksykańska
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Fasola
  • Kukurydza
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester

Pyszne naleśniki z nadzieniem z mielonego mięsa, kukurydzy i fasoli, doprawione po meksykańsku, zapiekane z sosem pomidorowym i serem.

Składniki

8 – 10 sztuk
  • 8 – 10 naleśników
  • 350 g tartego sera typu żółta mozzarella (nie biała w zalewie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
Farsz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub mieszanego)
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
Sos pomidorowy
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

Przygotowanie

  • Przygotować naleśniki np. z tego przepisu.
Farsz
  • Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.
  • Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
  • Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.
Sos pomidorowy
  • Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.
Zapiekanie
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami.
  • Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.

Wskazówki

Zamiast naleśników sprawdzą się tutaj tortille.

Dodaj notatkę
  • Naleśniki zapiekane po meksykańsku Naleśniki zapiekane po meksykańsku
  • Naleśniki zapiekane po meksykańsku Naleśniki zapiekane po meksykańsku
About the Author

Leave a Reply

*