default-logo

Naleśniki z wątróbką wieprzową

Jeśli mogę jakoś nakłonić niejadków wątróbkowych do jej zjedzenia to te naleśniki są do tego wspaniałe.

Kremowa wątróbka i ulubione naleśniki to znakomity obiad dla wszystkich małych i dużych.

Zachęcam do spróbowania, to był dobry pomysł aby te składniki połączyć.

Naleśniki z wątróbką wieprzową.

Naleśniki z wątróbką wieprzową


Naleśniki z wątróbką wieprzową

                   

                   Składniki:

           Ciasto: ( 6 dużych naleśników )

  • 180 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

           Farsz:

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 500 ml mleka
  • 2 cebule
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • sól morska
  • olej rzepakowy do smażenia
  • trybula do podania

Naleśniki z wątróbką wieprzową


Naleśniki z wątróbką wieprzową

Wątróbkę dzień wcześniej zalałam mlekiem i tak pozostawiłam na 12 godzin.

Ciasto naleśnikowe.

Najpierw ubiłam jaja ze szczyptą soli.

Mleko wymieszałam z mąką i dodałam ubite jaja, wymieszałam.

Ciasto odstawiłam na 30 minut aby „odpoczęło”.

Potem usmażyłam 6 naleśników.

Wątróbkę osączyłam z mleka, osuszyłam ręcznikiem papierowym.

Pokroiłam ją na plastry.

Jabłko i gruszkę obrałam i pokroiłam na cząstki a cebulę pokroiłam w piórka.

Na rozgrzanym oleju smażyłam plastry wątróbki z każdej strony do zrumienienia, soląc ją dopiero na patelni aby nie była twarda.

Usmażoną wątróbkę zdjęłam z patelni na talerz.

Pokroiłam w kostkę.

Na patelnię włożyłam teraz cebulę i smażyłam 10 minut po czym dodałam jabłko i gruszkę, wlałam 1/2 szklanki wody i smażyłam tak długo aż owoce się rozpadły a cebula skarmelizowała.

Powstałym sosem posmarowałam naleśniki i ułożyłam na nim wątróbkę,

Naleśniki z wątróbką wieprzową

zwinęłam naleśniki w rulon i polałam resztą sosu.

Ułożyłam nadziane naleśniki w naczyniu do zapiekania i włożyłam na 20 minut do nagrzanego do 150 C piekarnika.

Na talerzu posypałam listkami trybuli.

Naleśniki z wątróbką wieprzową


Naleśniki z wątróbką wieprzową

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Naleśniki z wątróbką wieprzową
Feeria barw na niebie
About the Author

Leave a Reply

*