default-logo

Naleśniki z parówką

naleśniki z parówka

Naleśniki z parówką i żółtym serem to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się zarówno jako pomysł na obiad i kolację, a także jako przekąska na imprezę. Super smakuje w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego.

Naleśniki z parówką i żółtym serem

Jedliście kiedyś takie coś? Mi naleśniki z parówką i żółtym serem kojarzą się głównie z kuchnią studencką, gdzie czarowało się coś z niczego 😉 Takie naleśniki z parówką można zaserwować na obiad lub kolację, a nawet jako przekąskę na imprezę. Niektórzy mówią na nie krokiety z parówką ze względu na to, że są panierowane w bułce tartej. Można je podawać w całości lub pokrojone na plasterki i nabite na wykałaczkę. Ich dużym plusem jest to, że smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło, chociaż mi osobiście na ciepło smakują bardziej. Ja uwielbiam zajadać je z sosem czosnkowym, a mój Mąż z ketchupem.

Pamiętajcie, że najważniejsze są tu dobrej jakości parówki oraz ulubiony ser żółty, gdyż to one głównie odpowiadają za smak dania. Pamiętajcie również, by wybierać parówki o jak największej zawartości mięsa.

Jako bazę do krokietów z parówką oczywiście wykorzystałam mój sprawdzony przepis na naleśniki. Z podanych niżej składników uzyskacie 5 sztuk naleśników o średnicy 24 cm.

nalesniki z parowka i serem

Naleśniki z parówką – Składniki:

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka (u mnie rozmiar M)
  • 150 g mąki pszennej (u mnie tortowa, 1 szklanka)
  • 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub zwykłej) (2/5 szklanki)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)*
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju do ciasta + opcjonalnie olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowe składniki:

  • 5 parówek
  • 10 plasterków sera żółtego (ulubionego)
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • ketchup, sos czosnkowy lub inny ulubiony sos

krokiety z parówkami

Przepis na naleśniki z parówką:

  1. Przygotować naleśniki. Składniki najlepiej, by były w temperaturze pokojowej.
  2. Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do jednej miski i zmiksować do połączenia się składników. Można też ciasto wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. Odstawić na 30 minut, by masa nieco odpoczęła.
  3. Rozgrzać równomiernie patelnię do naleśników (Najlepiej bez oleju, bo już jest w cieście. Chyba, że Wasza patelnia tego wymaga, to można ją delikatnie natłuścić). Szczegółowy przepis jak smażyć naleśniki, by wychodziły idealne znajdziecie tutaj: naleśniki przepis. Na patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przełożyć na talerz i przykryć, by się nie wysuszały i pozostały elastyczne.
  4. Na każdym naleśniku ułożyć na środku po 2 plasterki sera. Na jednym z brzegów ułożyć parówkę (pozbawioną folii ochronnej, jeśli takową posiada) i zawinąć całość w rulon.
  5. Kolejno dwa jajka rozkłócić w miseczce. Naleśniki zawinięte w rulon zamoczyć najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie otoczyć w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć naleśniki z parówkami na rumiano z każdej strony (na średnim płomieniu). W tym czasie ser powinien się nieco rozpuścić w środku. Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem. Smacznego!

krokiety z parówkami przepis

nalesniki z parowka panierowane

przekaski na impreze z parowkami

About the Author

Leave a Reply

*