default-logo

Naleśniki z mięsem i serem cheddar

Pyszne naleśniki z równie pysznym nadzieniem, taki oto obiad miałam na talerzu.

Ciasto na naleśniki można zrobić wcześniej, tak samo jak i farsz, potem je usmażyć i zrolować.

Polecam gorąco czy to na śniadanie czy obiad.

Naleśniki z mięsem i serem.

Naleśniki z mięsem i serem cheddar

Naleśniki z mięsem i serem cheddar


Składniki:

Ciasto: 8 naleśników

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cydru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mąki z samopszy
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g startego sera cheddar
  • 200 g groszku zielonego – może być z puszki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Naleśniki z mięsem i serem cheddar

Przygotowanie ciasta:

  • Zmiksowałam wszystkie składniki przeznaczone na ciasto, odstawiłam aby ciasto odpoczęło.

Przygotowanie farszu:

  • Posiekałam drobno szalotkę, starłam ser na tarce.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę, dodałam mięso i smażyłam aż się zrumieniło, cały czas mieszając.
  • Podlałam sosem sojowym, dodałam sól, pieprz i paprykę słodką, smażyłam jeszcze minutę.
  • Wsypałam groszek, miałam z puszki, wymieszałam.
  • Dodałam posiekany czosnek i natkę pietruszki, wymieszałam.

Przygotowanie naleśników:

Naleśniki z mięsem i serem cheddar

  • Usmażyłam 8 naleśników i na każdym rozłożyłam równo farsz, posypałam 3/4 startego sera, zwinęłam w rulon.
  • Ułożyłam je w naczyniu do zapiekania, posypałam resztą sera i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 – 20 minut.

Naleśniki z mięsem i serem cheddar

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Naleśniki z mięsem i serem cheddar
Zimowa Grabia w Ldzaniu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*