default-logo

Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku Naleśniki przekładane nadzieniem mięsnym i zapiekane pod sosem beszamelowym – to potrawa w klimacie włoskiej Lasagne bolognese tylko z wykorzystaniem naszych polskich naleśników 🙂 Myślę, że wszyscy fani włoskiej kuchni (i nie tylko oni) będą zadowoleni 🙂  Jeśli poszukujecie podobnego przepisu na naleśniki z sosem mięsnym, ale zapiekane pod sosem pomidorowym i z tarty serem mozzarella, skorzystajcie z tego przepisu. 0

17 4.76

Naleśniki po bolońsku

Zapiekane z beszamelem

  • Naleśniki
  • Zapiekane naleśniki
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester

Naleśniki faszerowane sosem bolońskim, zapiekane z sosem beszamelowym.

Składniki

4 – 8 porcji
  • 8 NALEŚNIKÓW
Sos boloński
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 125 g wędzonego lub parzonego boczku
  • 350 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Sos beszamelowy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka

Przygotowanie

  • Przygotować naleśniki np. z TEGO PRZEPISU.
Sos boloński
  • Na dużej patelni (z pokrywą) lub garnku z grubym dnem, na umiarkowanym ogniu i na 2 łyżkach oleju, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cienko pokrojone łodygi selera. Chwilę razem podsmażać mieszając.
  • Dodać pokrojony w kosteczkę boczek i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
  • Zwiększyć ogień do dużego i dodać mielone mięso. Dokładnie obsmażyć z każdej strony (ok. 10 minut) często mieszając.
  • Wlać gorący bulion, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40 minut.
  • Dodać przecier pomidorowy oraz oregano, wymieszać, przykryć ponownie pokrywą i gotować przez ok. 30 minut. Na koniec otworzyć naczynie i co chwilę mieszając odparować resztę płynu.
Sos beszamelowy
  • Na patelnię wsypać mąkę i podgrzać ją. Mieszając drewnianą łyżką smażyć ok. 1 – 2 minuty. Dodać masło i roztopić, wymieszać, zagotować.
  • Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając rózgą aż sos będzie gładki. Doprawić solą i zagotować.
Zapiekanie
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naleśniki posmarować nadzieniem mięsnym, zwinąć w ruloniki i ułożyć w natłuszczonej formie.
  • Polać beszamelem i zapiekać 25 minut.
  • Naleśniki po bolońsku Naleśniki po bolońsku
About the Author

Leave a Reply

*