default-logo

Nadziewane tortille a la krokiety | Słodkie okruszki

Nadziewane tortille a la krokiety | Słodkie okruszki

Nadziewane tortille a la krokiety | Słodkie okruszkiNadziewane tortille a la krokiety | Słodkie okruszki

Nadziewane tortille a la krokiety Dziś mam dla was pyszny przepis na nadziewane tortille a la krokiety. Serwuje je na przyjęciach, w ramach obiadu lub od tak, gdy najdzie nas ochota na coś szybkiego i pysznego. Mój mąż je uwielbia. Nadziewane tortille a la krokiety idealnie smakują same lub z ulubionym sosem. Ja najczęściej podaję je w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

Takie panierowane tortille są niezwykle proste w przygotowaniu. Do nadzienia najczęściej dodaję pieczarki i dobrej jakości kiełbasę. To ona nadaje smaku. Tym razem sięgnęłam po kiełbasę pieczoną z pieprzem od Pieczone&Wędzone Polecam, tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest:

  • wolne od GMO, gluteny i alergenów,
  • dziczyzna z polskich lasów,
  • świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków,
  • same naturalne dodatki,
  • wędzone naturalnym dymem

 

Nadziewane tortille a la krokiety | Słodkie okruszki

Składniki:

  • 3 tortille
  • 7 średnich pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 kiełbasa pieczona z pieprzem Pieczone&Wędzone
  • garść startego sera (około 50 g) – u mnie mix tartych serów
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy ją na maśle. Kolejno dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę pieczarki. Po chwili dodajemy też obrany i drobniutko pokrojony lub starty na tarce czosnek. Mieszamy składniki, smażmy dłuższą chwilę, by woda z pieczarek lekko odparowała.

Następnie dodajemy pokrojoną drobno kiełbasę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.

Nadziewane tortille a la krokiety | Słodkie okruszki

Farsz przekładamy do miski, dodajemy starty żółty ser i mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Szykujemy 2 głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą.

Farsz wykładamy na tortille i zwijamy je jak na krokiety. Każdy taki krokiet najpierw maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na oleju na rumiano.

Każdy a la krokiet z tortilli kroimy przed podaniem na pół i podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*