default-logo

Muszle nadziewane łososiem, duszonym porem i mascarpone

Muszle nadziewane łososiem, duszonym porem i mascarpone Moja propozycja na piątkową rybkę 🙂 Muszle zapiekane z pysznym nadzieniem ze świeżego łososia, duszonych porów i serka mascarpone. Danie robi się błyskawicznie – gotujemy muszle, nagrzewamy piekarnik i jednocześnie podduszamy pory. Na koniec łączymy je z mascarpone, surowym łososiem i doprawiamy ziołami. Takim kremowym nadzieniem faszerujemy ugotowane muszle. Zapiekamy 12 minut, podczas których makaron się podgrzeje a łosoś upiecze. Z podanej ilości składników otrzymacie dość sporą ilość jedzenia. Danie sprawdzi się zarówno na codzienny zdrowy obiad jak i na poczęstunek dla gości. Miałam okazję poczęstować nim osoby bardzo sceptyczne wobec kulinarnych „eksperymentów” – smakowało wszystkim bez wyjątku 😉 Po więcej pomysłów na nadziewane muszle zapraszam tutaj. 0

49 4.78

Muszle nadziewane łososiem, duszonym porem i mascarpone

  • Obiad na niedzielę
  • Makarony
  • Muszle nadziewane
  • Dania główne
  • Por
  • Łosoś
  • Świąteczny obiad
  • Duża porcja 🙂 Można zrobić z połowy porcji albo odgrzewać następnego dnia lub zamrozić.
  • Warto przemyśleć zapieczenie muszli w sosie pomidorowym, np. lekko pikantnym.

Składniki

5 – 6 porcji
  • 30 muszli makaronowych
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
  • 2 małe pory
  • po1 łyżeczce suszonego oregano i estragonu
  • 6 łyżek śmietanki kremowówki 30% lub 36%
  • 500 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine

Przygotowanie

  • Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  • Muszle ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i skropić oliwą. Wymieszać, wyłożyć na talerz rozdzielając sklejone muszle.
  • Odciąć zielone części porów. Pozostałą białą część przekroić wzdłuż a następnie w poprzek na półplasterki.
  • Na większej patelni roztopić masło razem z oliwą, włożyć pory i zeszklić mieszając przez ok. 6 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym estragonem i oregano, dusić jeszcze chwilę pod przykryciem aż będą miękkie.
  • Odstawić patelnię z ognia, dodać kremówkę, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i posiekanego łososia, wymieszać (łosoś ma być surowy, upiecze się w piekarniku).
  • Do muszli wkładać nadzienie, następnie układać je w naczyniu jedna obok drugiej. Obłożyć 3 plasterkami cytryny i posypać szczyptą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 12 minut. Podawać skrapiając resztą cytryny.
  • Muszle nadziewane łososiem, duszonym porem i mascarpone Muszle nadziewane łososiem, duszonym porem i mascarpone
  • Muszle nadziewane łososiem, duszonym porem i mascarpone Muszle nadziewane łososiem, duszonym porem i mascarpone
About the Author

Leave a Reply

*