default-logo

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem i kurczakiem

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem i kurczakiem Pyszne danie na lato z soczystego bakłażana, podsmażanej piersi kurczaka i sera koziego (roladki). Zaletą dania jest proste przygotowanie (wszystkie składniki nadzienia podsmażamy razem na patelni), podzielność oraz możliwość odgrzania w kolejnym dniu. Nadziane muszle zapiekamy 15 minut i podajemy ze świeżą natką pietruszki. Poszczególne części dania możemy przygotować wcześniej (ugotować muszle, zrobić farsz i sos pomidorowy) i przed podaniem połączyć i zapiec. Jeśli wkładamy do piekarnika zimne (ostudzone) składniki, pamiętajmy o wydłużeniu pieczenia o kilka minut. 0

16 4.69

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem i kurczakiem

Zapiekane w sosie pomidorowym

  • Makarony
  • Muszle nadziewane
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Bakłażan
  • Pomidory
ser kozi

Składniki

  • 16 muszli makaronowych
Nadzienie
  • 1 mała pojedyncza pierś kurczaka (około 150 g)
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta ostrej papryki lub płatków chili
  • 1/2 cebuli
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 
  • 100 g sera (gorgonzoli, koziego lub mozzarelli)
  • oliwa extra vergine
Sos pomidorowy
  • 1 pomidor
  • 300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
  • sól i pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie

  • Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić.
  • Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, smażyć przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana, doprawić solą, pieprzem, estragonem, oregano i ostrą papryką. Smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty lub do czasu aż bakłażan będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę natki pietruszki. Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-18 minut. Posypać natką i podawać.
Sos pomidorowy
  • Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.

Wskazówki

Polecam użyć sera o bardziej wyrazistym smaku jak gorgonzola czy ser kozi.

  • Muszle faszerowane kurczakiem i bakłażanem
About the Author

Leave a Reply

*