Muszelki, kurczak, sos pomidorowy i obiad
To danie robiłam podczas remontu i musiało być pysznie i szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania.
No i było szybko i pysznie i dlatego polecam danie gorąco.
Do tego jest przepyszne a miny zajadających bardzo zadowolone.
Muszelki, kurczak, sos pomidorowy i obiad.
Składniki: ( 3 porcje )
- 300 g makaronu muszelki z semoliny, z pszenicy twardej
- 4 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- szczypta harrisy
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszu z pomidorów
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 6 pałek z kurczaka
- olej rzepakowy do smażenia
Pałki z kurczaka umyłam i osuszyłam.
Posypałam kurczaka solą, pieprzem i harrisą, odstawiłam na 30 minut.
Cebulę posiekałam, tak samo jak i czosnek.
Pomidory pokroiłam w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam cebulę i czosnek a potem na patelnię włożyłam kurczaka i obsmażyłam go na złoty kolor ze wszystkich stron.
Teraz dodałam pomidory, podsmażyłam je i odparowałam.
Podlałam kurczaka wodą, dodałam resztę przypraw i dusiłam pod przykryciem do miękkości kurczaka czyli jakieś 15 minut.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al’dente, odcedziłam i połączyłam z kurczakiem i sosem.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Polska Złota Jesień |