default-logo

Moussaka

Moussaka Zapiekanka składająca się z warstw pieczonego bakłażana i farszu z mielonego mięsa (użyłam cielęciny) podsmażanego z pomidorami, przykrytych kremowym sosem beszamelowym. Bakłażana nie smażymy na patelni tylko grillujemy w piekarniku. Będzie idealnie miękki i nie pochłonie tak dużo tłuszczu jak podczas smażenia. Jeśli nie mamy funkcji grilla możemy go po prostu upiec lub też zgrillować (partiami gdyż jest go dużo) na patelni. Moussaka jest pyszna! Polecam, koniecznie do wypróbowania! 0

158 4.66

Moussaka

Oryginalna grecka zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa.

  • Znane i lubiane
  • Obiad na niedzielę
  • Zapiekanki
  • Kuchnia grecka
  • Dania główne
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Cielęcina
  • Jagnięcina
  • Bakłażan
gałka muszkatołowa
cynamon

Składniki

4 porcje
Bakłażany
  • 700 g bakłażana (2 sztuki)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
Sos mięsno-pomidorowy
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g chudego mielonego mięsa (cielęciny, wołowiny lub jagnięciny lub mieszanego)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 puszka pomidorów (obranych i pokrojonych) w gęstym sosie pomidorowym + ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos beszamelowy
  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki (25 g)
  • 300 ml mleka
  • sól morska
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie

Bakłażany
  • Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić).
  • Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 – 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 – 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.
Sos mięsno-pomidorowy
  • Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut.
  • Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 25 minut od czasu do czasu mieszając (jagnięcinę można gotować nieco dłużej).
Sos beszamelowy
  • Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
Pieczenie
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego.
  • Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
  • Moussaka
  • Moussaka
  • Moussaka
  • Moussaka
  • Moussaka
About the Author

Leave a Reply

*