Młoda kapusta po Wiejsku

Młoda kapusta po wiejsku to świetny pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Danie to jest ekspresowe w przygotowaniu a co najważniejsze świetnie smakuje. 


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kapustę w wersji na ciepło. Polecam Wam tutaj również dania takie jak:

  • Młoda kapusta z pomidorami
  • Młoda Kapusta ze Śmietaną i Koperkiem
  • Łazanki z młodej kapusty

Młoda kapusta po wiejsku świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Można ją przygotować w 20 minut, dzięki czemu w tym czasiem możemy przyrządzić coś ciepłego i smacznego na obiad. Danie to jest delikatne, lekkie a zarazem sycące. Koniecznie wypróbujcie przepis, póki sezon na młodą kapustę w pełni. Zapraszam!

MŁODA KAPUSTA PO WIEJSKU – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz




Wykonanie

  • Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na rozgrzaną z łyżką masła patelnię.
  • Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do duszącej się cebuli. Całość podsmażamy na złoty kolor.
  • Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki. Następnie drobno siekamy za pomocą noża lub przy pomocy mandoliny.
  • Do garnka przekładamy posiekaną kapustę i zalewamy ją bulionem. Całość gotujemy przez 5 minut. Po upływie czasu ugotowaną kapustę z ewentualnie pozostałym bulionem przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Całość dusimy przez 3-4 minuty.
  • Gotową kapustę serwujemy ze świeżym pieczywem.




Młoda kapusta po Wiejsku przepis
Młoda kapusta po Wiejsku przepis