default-logo

Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru

Żeberka to pyszne mięso tylko musi być odpowiednio przyrządzone.

Żeberka wieprzowe uwielbiają miód czy koncentrat pomidorowy a także ostre przyprawy.

Jako ze czasu miałam niewiele włożyłam mięso do szybkowaru i po 30 minutach mogłam zajadać przepyszne mięso z kaszą.

Zachęcam do wypróbowania.

Żeberka wieprzowe z szybkowaru.

Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru


Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru

                

Składniki:

  • 1100 g żeberek wieprzowych
  • 2 duże cebule
  • mąka do osypania mięsa
  • 4 pełne łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru


Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru

Przygotowanie:

  • Mięso pokroiłam na paski tak aby w każdym kawałku było 1 żeberko.
  • Oprószyłam mięso mąką i podsmażyłam w garnku szybkowaru na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
  • Pokroiłam cebulę w piórka i dodałam do mięsa, chwilę podsmażałam.
  • Teraz zalałam mięso bulionem, dodałam miód, sos sojowy i teriyaki oraz koncentrat pomidorowy.
  • Zamknęłam szybkowar i od momentu uzyskania najwyższej mocy przez garnek gotowałam 30 minut.
  • Potem delikatnie odgazowałam pokrywę, otworzyłam garnek i żeberka gotowe.
  • Podałam z kaszą orkiszową.

Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru


Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru
Kolory lata
About the Author

Leave a Reply

*