default-logo

Medaliony ziołowe ze schabu

poniedziałek, 23 lipca 2018

Medaliony ziołowe ze schabu

Dziś danie szybkie, pożywne i lekkie.

Mięso duszone w winie jest soczyste i kruche, idealnie smakuje z kurkami, polecam.

Kilka minut duszenia i obiad na stole.

Medaliony ze schabu, z ziołami.

Medaliony ziołowe ze schabu


Medaliony ziołowe ze schabu



Składniki: 4 porcje

  • ok. 1000 g schabu wieprzowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g kurek
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony

Medaliony ziołowe ze schabu


Medaliony ziołowe ze schabu

Przygotowanie medalionów:

  • Do moździerza wsypałam zioła prowansalskie i roztarłam je na proszek.
  • Przecisnęłam czosnek przez praskę.
  • Mięso pokroiłam na plastry 1 cm i lekko rozbiłam nadając im kształt medalionów.
  • Mięso oprószyłam solą, pierzem.
  • Połowę ziół zmieszałam z łyżką posiekanej natki pietruszki i 2 łyżkami oliwy, natarłam tą mieszanką mięso, pozostawiłam je na godzinę w lodówce.
  • Następnie mięso oprószyłam mąką i usmażyłam na pozostałej oliwie na złoty kolor.
  • Zdjęłam z patelni, a na patelnię wrzuciłam oczyszczone kurki, smażyłam 3 minuty, dodałam na patelnię masło, resztę ziół, czosnek i smażyłam minutę.
  • Potem wlałam wino i mieszając zagotowałam, włożyłam kotlety na patelnię, doprawiłam solą i dusiłam pod przykryciem 10 minut.
  • Pod koniec duszenia wsypałam resztę natki pietruszki.

Medaliony ziołowe ze schabu

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Medaliony ziołowe ze schabu
A kuku panie kruku
About the Author

Leave a Reply

*