default-logo

Marokańskie pulpeciki z kurczaka

Marokańskie pulpeciki z kurczaka Lekkie pulpeciki z mięsa drobiowego (filet z kurczaka lub indyka, albo mielone drobiowe) z dodatkiem zielonych oliwek. Doprawione charakterystycznymi dla kuchni marokańskiej przyprawami: słodką papryką, kolendrą, kuminem, imbirem oraz szafranem.. Ugotowane z dodatkiem cebuli w krótkim, aromatycznym sosie. Pulpeciki podajemy na kuskusie, świetnym uzupełnieniem całości będzie pyszna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Można przygotować na obiad lub zabrać na lunch do pracy, układając składniki obok siebie. Kolorowo i apetycznie 🙂 0

49 4.61

Marokańskie pulpeciki z kurczaka

Podawane z kuskusem i surówką z kapusty pekińskiej

  • Filety drobiowe
  • Pulpeciki
  • Kuchnia marokańska
  • Dania główne
  • Kuskus
  • Mięso mielone
  • Kurczak
  • Indyk
  • Przepisy fit
zielone oliwki
szafran
kmin rzymski
kolendra

Marokańskie pulpeciki z kurczaka z zielonymi oliwkami, podawane z kuskusem i surówką z kapusty pekińskiej.

Składniki

4 porcje
  • 350 g filetu z kurczaka lub indyka lub mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego (kuminu), kolendry, 2 szczypty szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie

  • Mięso oczyścić z kości i błonek. Pokroić w kostkę, następnie drobno posiekać razem z oliwkami, czosnkiem i połową pęczka natki (można też użyć maszynki do mielenia mięsa o dużych oczkach lub rozdrabniacza lub melaksera). Przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, imbirem, kminem i kolendrą, wymieszać, następnie dodać jajko i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Wilgotnymi dłońmi uformować ok. 20 niedużych pulpecików, następnie obtoczyć je w mące. Rozgrzać masło na większej patelni lub w naczyniu marokańskim tagine, włożyć pulpeciki i obsmażyć je na złoty kolor.
  • Dodać pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie wmieszać ją pomiędzy pulpeciki. Dodać 1 szklankę gorącego bulionu, szafran oraz paprykę w proszku. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, w międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać.
  • Zdjąć pokrywę z patelni, dodać sok z cytryny i resztę posiekanej natki pietruszki, wymieszać i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje.
  • Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem lub wodą (w ilości 1 cm ponad poziom kuskusu) odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut, następnie wymieszać widelcem.
  • Podawać z pulpecikami, surówką z kapusty oraz posiekaną sałatą.

Propozycja podania

1 szklanka kuskusu / surówka z kapusty np. pekińskiej / 4 liście sałaty

  • Marokańskie pulpeciki z kurczaka Marokańskie pulpeciki z kurczaka
About the Author

Leave a Reply

*