Pożywna zupa z serii jednogarnkowej, zaspokoi głód niejednego niejadka.
Znalazłam ją u Łucji ta z kolei u Komarki i tak pyszna zupa krąży po domach napełniając nasz kuchnie smakiem i aromatem Maroka.
Zachęcam do próbowania.
Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 300 g pomidorów z puszki
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 ml bulionu mięsnego
- 500 ml wody
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Przygotowanie zupy:
- Filet z kurczaka usmażyłam na łyżce oliwy na rozgrzanej patelni oprószając go lekko solą.
- Po usmażeniu zdjęłam filet z patelni i rozdrobniłam go widelcem.
- Drugą łyżkę oliwy rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę, imbir oraz czosnek.
- Smażyłam aż cebula się zeszkliła.
- Teraz wsypałam kumin, kolendrę, paprykę, kurkumę oraz cynamon i smażyłam do momentu gdy przyprawy zaczęły pachnieć.
- Teraz wsypałam do garnka mąkę i chwilę przesmażałam.
- Wszystko zalałam bulionem i wodą i gotowałam na maleńkim ogniu 20 minut.
- Potem wrzuciłam odcedzoną ciecierzycę i posiekane pomidory z puszki, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i gotowałam kolejne 15 minut.
- Na koniec doprawiłam sokiem z cytryny oraz dodałam kawałki kurczaka, posypałam już na talerzach posiekaną kolendrą.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
Źródło tutaj [ klik ]
„Podróże małe i duże”
Złote fale Bałtyku |