Danie szybkie, pyszne i pożywne.
Kupiłam makaron z soczewicy czerwonej i pomysł na danie w kilka minut wykiełkował, polecam do wypróbowania.
Do dania potrzeba świeżych ziół, suszone maja inny aromat.
Czerwony makaron z soczewicy z kurczakiem i warzywami.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 2 duże pomidory
- 1/2 średniej cukinii
- olej do smażenia
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 250 g makaronu z soczewicy czerwonej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki listków oregano
- 2 łyżki listków majeranu
Przygotowanie makaronu:
- Filet z kurczaka pokroiłam w skośne plastry, wymieszałam z przyprawą do gyrosa,
pozostawiłam na 15 minut.
- Potem podsmażyłam kurczaka na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
- Pomidory i cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę razem ze skórką.
- Podsmażonego kurczaka zdjęłam z patelni i włożyłam cukinię i pomidory, smażyłam 5 minut.
- Z powrotem włożyłam na patelnię kurczaka, wlałam sos sojowy i pod przykryciem gotowałam 5 minut.
- Dodałam posiekane zioła.
- Makaron ugotowałam al’dente i wymieszałam z warzywami.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Zakon Cystersów w Sulejowie |