default-logo

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Mięsne pulpety w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti i posypane tartym parmezanem, to klasyka włoskiej kuchni! Potrawa często gości również na polskich stołach, lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Pulpeciki z sosem są łatwe do zrobienia, a danie można przygotować wcześniej i odgrzewać. Jeśli podczas przygrzewania sos zgęstnieje, można rozcieńczyć go wodą z gotowanego makaronu. Ciekawym dodatkiem do mięsa, odróżniającym te pulpeciki od naszych polskich, są ugotowane ziemniaki. U nas dodaje się namoczoną w mleku bułkę (jak do klasycznych pulpecików w sosie koperkowym). W kuchni chińskiej – ugotowaną kapustę (ja dodaję jarmuż). Moją propozycją był też dodatek kaszy jaglanej (zobaczcie ten przepis na pulpeciki). Niezależnie od tego na co się zdecydujemy, taki dodatek do mięsa rozpulchnia je, pulpety są delikatne i miękkie. W wersji z warzywami na pewno spodobają się osobom będącym na diecie bezglutenowej. Zresztą całe danie można przygotować w wersji bezglutenowej: użyć makaronu kukurydzianego, a do obtoczenia mięsa mąki bezglutenowej np. ryżowej lub kukurydzianej. Polecam Wam ten przepis, myślę, że będziecie z niego często korzystali! 0

69 4.62

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

  • Znane i lubiane
  • Pulpeciki
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Dania główne
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Cielęcina
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • 1 mały ziemniak
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego*
  • 1 mała cebula
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1 małe jajko
  • mąka, oliwa extra vergine
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki)
  • kilka liści bazylii
  • po ok. 75 g makaronu na porcję
  • świeżo starty parmezan lub grana padano
  • sól, pieprz, cukier
  • mąka do obtoczenia

Przygotowanie

  • Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
  • Jeśli sami mielimy mięso, możemy od razu zmielić cebulę i listki natki. Jeśli mamy gotowe już zmielone mięso, dodajemy do niego obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki. Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
  • Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące. W międzyczasie nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
  • Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione. Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką. Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron. W sumie smażymy przez ok. 10 – 12 minut.
  • Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików. W wolne miejsce wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni. Po zagotowaniu przykryć patelnię pokrywą i gotować jeszcze przez ok. 5 – 8 minut aż sos będzie gęsty. Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą z makaronu lub zwykłą wodą.
  • Pulpeciki podawać z makaronem i tartym serem. Potrawę można przygotować wcześniej i odgrzewać.

Wskazówki

* Można użyć tylko jednego rodzaju mięsa. Możemy też dodać trochę parzonego / wędzonego boczku. W wersji dietetycznej można użyć mięsa z indyka.

  • Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
About the Author

Leave a Reply

*