default-logo

Makaron po singapursku

Dalsza nasza wędrówka z Formułą 1 i Darią zaprowadziła nas tym razem na Grand Prix Singapuru.

Ciężko o jakieś konkretne przepisy wprost  z Singapuru ale niezawodni jak zwykle w tym temacie Irena i Andrzej pomogli [ klik ].

Makaron jest przepyszny i polecam każdemu tym bardziej że wykonanie potrawy trwa bardzo krótko.

Polecam gorąco.

Makaron po singapursku


Makaron po singapursku

              Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju 
  • 4-6 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanego w paski świeżego imbiru
  • 4-6 gniazd wermiszelu – ja miałam makaron do woka 250 g
  • 2 szklanki ugotowanego kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, krewetek – ja miałam usmażone piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli dymki wraz ze szczypiorem
  • 2 łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki – dałam więcej, tak z połowę i drobno posiekałam
  • 1/4 szklanki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki curry
  • 2 łyżeczki sosu sojowego + 1 łyżka do zamarynowania kurczaka

Makaron po singapursku


Makaron po singapursku

 Makaron włożyłam do miski i zalałam wrzącą osoloną wodą, przykryłam i zostawiałam na 5 minut, odcedziłam.

Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i zalałam łyżką sosu sojowego, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. 

Imbir obrałam i pokroiłam w paseczki, dymkę posiekałam

 wraz ze szczypiorem, posiekałam także czosnek.


Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim czosnek i imbir aby zmiękły.

Dodałam mięso, dymkę i paprykę i smażyłam jakieś 5 minut.

Dodałam na patelnię sos ostrygowy, curry i sos sojowy i wymieszałam.

Na koniec dodałam odcedzony makaron i wszystko jeszcze raz wymieszałam.

Podałam od razu ale można jak podają  Grumkowie zapiec go jeszcze w piekarniku.

Makaron po singapursku

Smacznego.

Przepis Irena i Andrzej.

Przepis kuchni Singapuru.

Makaron po singapursku

About the Author

Leave a Reply

*