default-logo

„Łupki – chrupki” – kotlety z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

"Łupki - chrupki" - kotlety z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych To kontynuacja (część 2) wpisów do bloga dotyczących przepisów moich rodziców (tutaj część 1 – U mamy). Jest to miejsce, do którego dodaję sprawdzone przepisy mojej mamy jak i mamy mojego męża, którymi chciałabym się z Wami podzielić. W większości są to tradycyjne i klasyczne dania oraz ciasta. Proszę, dodawajcie swoje uwagi i komentarze, dzięki którym podpowiecie też wiele innym użytkownikom. Zachęcam też do dodawania zdjęć swoich potraw. 0

16 4.56

„Łupki – chrupki” – kotlety z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

  • Filety drobiowe
  • Kotlety
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci

Pyszne, chrupiące kotleciki, uwielbiane przez dzieci!

Składniki

4 porcje
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • sól, pieprz
  • jajko
  • płatki kukurydziane (zwykłe, bez cukru)
  • masło klarowane do smażenia lub olej roślinny

Przygotowanie

  • Filety z kurczaka pokroić w poprzek włókien na mniejsze kotleciki (z każdego filetu wykroić 5 paseczków). Można dodatkowo je rozbić w najgrubszych częściach.
  • Doprawić solą, pieprzem, obtoczyć w rozstrzepanym jajku, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju roślinnym, po około 3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Propozycja podania

gotowane ziemniaki / sałata ze śmietaną

  • Kotlety z kurczaka w panierce kukurydzianej
About the Author

Leave a Reply

*