default-logo

Łosoś ze szparagami

Łosoś ze szparagami Lekkie danie wiosenne ze szparagami, z pieczonym łososiem, cytryną oraz koperkiem i masłem czosnkowym. Świetnie pasują do niego młode ziemniaki lub ziemniaki sałatkowe (gotowane, z wody). 0

47 4.91

Łosoś ze szparagami

Z masłem czosnkowo-koperkowym

Łosoś ze szparagami – lekkie danie z piekarnika, łosoś pieczony w maśle czosnkowym z koperkiem z dodatkiem szparagów. Prosty przepis w stylu FIT na pieczonego łososia!

Składniki

4 porcje
  • 500 g filetu łososia
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek szparagów
  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
  • Łososia pokroić na porcje, ułożyć na desce skórką do dołu i przesuwając nóż wzdłuż filetu pomiędzy skórką a mięsem, odciąć skórę.
  • Filety opłukać, osuszyć, doprawić solą, pieprzem oraz skropić połową cytryny (drugą połowę pokroić na plasterki).
  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Ułożyć razem z łososiem w naczyniu żaroodpornym.
  • Masło zmiękczyć (albo wcześniej wyjąć z lodówki lub delikatnie podgrzać). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę posiekanego koperku oraz sól i pieprz.
  • Wymieszać i posmarować otrzymanym masłem wierzch łososia oraz szparagi. Na rybie położyć półplasterki pozostałej cytryny.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut bez przykrycia, następnie ustawić grill w piekarniku i piec jeszcze przez 3 – 4 minuty (jeśli nie mamy grilla to pieczemy jak wyżej w 230 stopniach).

Propozycja podania

np. młode ziemniaki lub sałatkowe, gotowane / sałatka z rzodkiewki i śmietany

  • Łosoś ze szparagami Łosoś ze szparagami
About the Author

Leave a Reply

*