default-logo

Łosoś z sosem mango

Łosoś z sosem mango Łosoś teriyaki to dla wielu osób ulubiony sposób na przyrządzenie tej ryby. Dziś właśnie taki łosoś w zestawie z pysznym owocowym sosem z mango. Doprawionym imbirem i sokiem z limonki, które równoważą słodycz mango. Świetnym wykończeniem będzie posiekana papryczka chili, która doda koloru i smaku. Do łososia przygotowałam sałatkę z roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Z dodatków polecam ugotowany ryż lub kaszę jaglaną. 0

39 4.28

Łosoś z sosem mango

Z sałatką z rukoli, awokado i pomidorków koktajlowych.

  • Dania główne
  • Mango
  • Łosoś
  • Przepisy fit
teriyaki
imbir

Składniki

2 porcje, po 530 kcal
Łosoś teriyaki
  • 2 filety z łososia po ok. 150 g
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
Sos mango
  • 1 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego

Przygotowanie

Łosoś teriyaki
  • Filety oczyścić ze skóry, opłukać, osuszyć i zamarynować na 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem lub najlepiej ustawić funkcję grilla na dużą moc. W naczyniu żaroodpornym położyć łososia i piec przez ok. 6 – 8 minut. Marynatę zlać do rondelka i gotować przez kilka minut aż trochę zgęstnieje. Powstałym w ten sposób sosem teriyaki polać łososia po upieczeniu. Na blaszkę po łososiu można włożyć ugotowany ryż lub kaszę jaglaną i wymieszać.
Sos mango
  • Zmiksować miąższ mango z octem, sokie z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem – żyrafą.
Podanie
  • Łososia ułożyć na talerzach, polać sosem mango i podawać z ryżem lub kaszą jaglaną oraz z sałatką z rukoli lub roszponki, pomidorków koktajlowych i awokado. Obok można położyć cząstki limonki.

Propozycja podania

papryczka chili / ugotowany ryż lub kasza bulgur lub kasza jaglana / sałatka z roszponki lub rukoli, pomidorków koktajlowych, awokado i cebuli z winegretem

  • Łosoś z sosem mango Łosoś z sosem mango
About the Author

Leave a Reply

*