default-logo

Łosoś z sosem koperkowym

Łosoś z sosem koperkowym Sezonowy obiad z pieczonego łososia i szparagów z dodatkiem sosu koperkowego. Łososia najlepiej upiec w wysokiej temperaturze, będzie lekko chrupiący z zewnątrz a idealnie miękki i soczysty w środku. Dodatkowo w kuchni nie ma bałaganu i brzydkiego zapachu, który pozostaje po smażeniu. Piekąc łososia w piekarniku możemy też łatwo przygotować większą ilość porcji. Pyszne i proste danie, które myślę, że możecie śmiało podać nawet na bardziej elegancką uroczystość jak np. Komunia. Sos koperkowy można przygotować wcześniej i później podgrzać. Szparagi gotują się bardzo krótko, aby jeszcze bardziej uprościć przygotowanie obiadu, do ugotowania szparagów można wykorzystać wodę z gotowania ziemniaków. Sos koperkowy możemy wykorzystać do wielu innych dań, np. do gotowanych na parze pulpecików, kotletów jajecznych, do ziemniaków, pieczonych gołąbków, warzyw gotowanych na parze np. brokułów, fasolki szparagowej. 0

132 4.9

Łosoś z sosem koperkowym

Ze szparagami, fasolką lub brokułami

  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Szparagi
  • Łosoś
  • Świąteczny obiad
kurkuma

Składniki

2 porcje
Łosoś + marynata
  • 350 g filetu z łososia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
Sos koperkowy
  • 3/4 szklanki bulionu, rosołu
  • szczypta kurkumy
  • 3/4 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • po szczypcie białego i czarnego pieprzu oraz granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatki

  • ziemniaki np. młode
  • szparagi (po ok. 6 sztuk na porcję) lub brokuły, fasolka szparagowa (mogą być mrożone)

Przygotowanie

Łosoś + marynata
  • Filet łososia przekroić na 2 porcje, położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę pozostawiając ją na desce. Filety opłukać i włożyć do głębokiego talerza, doprawić solą, pieprzem, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na min. 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut.
Sos koperkowy
  • Bulion zagotować z kurkumą. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietance, następnie wlewać ją do bulionu ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu.
  • W międzyczasie doprawić solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotować przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając.
  • Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Odstawić z ognia.
Dodatki
  • Szparagi ugotować w wodzie (można w wodzie po ziemniakach) – ok. 3,5 minuty. Fasolkę i brokuły (podzielić na różyczki) gotować przez ok. 8 minut (mrożone ok. 5 minut).
  • Na talerze położyć upieczonego łososia, obok zielone dodatki, ziemniaczki i polać sosem koperkowym.
  • Łosoś z sosem koperkowym Łosoś z sosem koperkowym
About the Author

Leave a Reply

*