default-logo

Łosoś z sosem holenderskim

Łosoś z sosem holenderskim Na piątkowy obiad poleca się pyszny pieczony łosoś polany sosem holenderskim, podawany z surówką z młodej kapusty. Oczywiście surówkę możemy zastąpić innym dodatkiem np. ugotować szparagi lub mieszane warzywa. O przepisie na sos holenderski warto pamiętać gdy zostaną Wam żółtka np. po torcie bezowym 😉 Można je wówczas z powodzeniem wykorzystać do sporządzenia takiego pysznego dodatku. Sos holenderski pasuje nie tylko do ryb, ale i do jajek (np. jajka po florencku lub jajka po benedyktyńsku) oraz warzyw, np. szparagów. 0

15 4.33

Łosoś z sosem holenderskim

  • Dania główne
  • Łosoś

Składniki

4 porcje
  • 4 filety łososia po ok. 150 g każdy
  • marynata: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki miodu
  • 1 porcja sosu holenderskiego

Przygotowanie

  • Odciąć skórkę z łososia. Podzielić na porcje, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać oliwą wymieszaną z sosem sojowym, sokiem z cytryny i miodem.
  • Przygotować sos holenderski oraz dodatki (np. młode ziemniaki, surówka).
  • Łososia piec w piekarniku na wysokiej mocy grilla przez ok. 10 minut lub w 220 stopniach C przez ok. 15 minut.
  • Ułożyć na talerzech, polać sosem holenderskim i podawać z wybranymi dodatkami.

Propozycja podania

  • Młode ziemniaki
  • surówka z młodej kapusty (lub szparagi ugotowane na parze)
  • Łosoś z sosem holenderskim Łosoś z sosem holenderskim
About the Author

Leave a Reply

*