default-logo

Łosoś z salsą mango i kaszą jaglaną

Łosoś z salsą mango i kaszą jaglaną Łosoś z salsą z mango z czerwoną papryką, kolendrą i grillowaną czerwoną cebulą. Świetnie pasuje do niego kasza jaglana – pyszna, moja ulubiona kasza, gotowana w wodzie przez kilkanaście minut, doprawiona solą i ewentualnie pieprzem. Można wymieszać ją też z masłem, posiekanymi świeżymi ziołami, natką i szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny. Wspaniała do łososia i innych dań z sosami. Bardzo zdrowa, zalecana dla dzieci, które przechodzą infekcje wirusowe. Salsa z mango, kolendry i czerwonej cebuli to klasyka. Doprawiłam ją żółtą kurkumą i syropem klonowym. Może stanowić dodatek nie tylko do łososia ale i do kurczaka czy owoców morza, np. krewetek. Przygotowałam dwie opcje salsy: łagodną i bardziej zdecydowaną, ze szczyptą chilli (obydwie dobre, do wyboru w zależności od upodobań smakowych 🙂 Dodałam kurkumy, nie tylko ze względu na smak (pasuje do mango), ale i dla wydobycia żółtego koloru salsy. Ma to znaczenie szczególnie gdy mango okaże się nie za bardzo dojrzałe. Dodałam też syrop klonowy i trochę brązowego cukru, najlepiej do smaku i również w ilości zależnej od słodkości mango. Łososia grillowałam ze skórką na patelni grillowej z włączonym na maks okapem kuchennym 🙂 Danie warte spróbowania; słodki sos, miękkie mango i soczysty łosoś… do tego duuużo kolendry… polecam! Po więcej pomysłów na łososia zapraszam TUTAJ. 0

10 4.4

Łosoś z salsą mango i kaszą jaglaną

  • Dania główne
  • Kasza jaglana
  • Mango
  • Łosoś
  • Przepisy fit
kolendra
kurkuma

Składniki

2 porcje:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 dojrzałe mango, pokrojone w kosteczkę (około 1/2 cm)
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 mała cebulka szalotka, pokrojona w kosteczkę
  • około 3 łyżek syropu klonowego + 1 łyżeczka brązowego cukru (w zależności od stopnia dojrzałości mango)
  • sok pomarańczowy, około 1/2 szklanki
  • 1/2 szklanki grubo posiekanej kolendry + do dekoracji
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki
  • 2 filety z łososia ze skórką, każdy po około 150 g
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Do garnka wlać 1 szklankę wody, zagotować, wsypać kaszę, przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Doprawić solą.
  • Rozgrzać olej w rondelku, dodać mango, paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę i kurkumę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodać cebulkę szalotkę, syrop klonowy i cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy i gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Wymieszać z kolendrą, doprawić solą oraz pieprzem.
  • Bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową, ułożyć plasterki czerwonej cebuli i grillować po kilka minut z każdej strony aż zmięknie i pokryje się brązowymi paskami. Pokroić w kosteczkę i dodać do salsy z mango.
  • Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć łososia skórką do dołu i grillować z jednej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2 – 3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby.
  • Na talerzach rozłożyć gorącą kaszę, następnie położyć filety z łososia skórką do góry, rozłożyć salsę i posypać kolendrą.
  • Łosoś z salsą mango
  • Łosoś z salsą mango
About the Author

Leave a Reply

*