default-logo

Łosoś z bakłażanem po koreańsku

Łosoś z bakłażanem po koreańsku Przepyszne danie z łososiem w roli głównej! Na uwagę zasługuje tutaj sos sweet chili, który jest dodatkiem zarówno do smażonego na patelni bakłażana jak i samego łososia. Z białym ryżem otrzymamy sycące i wartościowe danie, które w lecie można powtarzać, gdy jest sezon na świeże bakłażany. 0

17 4.65

Łosoś z bakłażanem po koreańsku

Pieczony łosoś podawany z ryżem oraz smażonym bakłażanem z sosem w stylu koreańskim.

Składniki

2 porcje
Łosoś
  • 350 g filetu z łososia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
Sos
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 6 łyżek wody
Oraz
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 bakłażana
  • cebula dymka (lub 1/4 małej cebuli i szczypiorek)
  • mały ząbek czosnku
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki sezamu
  • opcjonalnie: świeże chili

Przygotowanie

Łosoś
  • Filet łososia położyć na desce skórką do dołu i przeciągając nożem między skórką a mięsem odciąć skórę.
  • Filety opłukać i włożyć do głębokiego talerza, skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem roślinnym i syropem klonowym lub miodem. Wymieszać, przewrócić na drugą stronę i zostawić do zamarynowania na ok. 30-60 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 250 st. C, łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez 15 minut.
Bakłażan
  • Bakłażana pokroić na ok. 1 cm plastry a następnie na podłużne słupki. Dymkę posiekać, czosnek zetrzeć.
  • Na patelni na oleju poddusić chwilę białą cześć dymki, potem dodać bakłażana. Smażyć mieszając aż bakłażan zmięknie (ok. 10 min), w międzyczasie dolewać po łyżce wody aby nie przywierał. Pod koniec dodać czosnek oraz zieloną część dymki (zostawić trochę do posypania gotowego dania).
  • Wlać na patelnię sos (uprzednio wymieszać wszystkie składniki) i zagotować.
Podanie
  • Upieczonego łososia przesmarować szklistym sosem z patelni i posypać uprażonym sezamem.
  • Podawać z ryżem oraz smażonym bakłażanem, posypując posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie świeżym chili.
  • Łosoś z bakłażanem po koreańsku Łosoś z bakłażanem po koreańsku
About the Author

Leave a Reply

*