default-logo

Łosoś w sosie harissa

Łosoś w sosie harissa Pyszne, orientalne danie, które bez problemu można przygotować w domu. Jedynym składnikiem, który może się wydać niektórym dość egzotyczny to pasta harissa. Jest to pikantna pasta z papryczki chili, czosnku, oliwy, kolendry, kminu i kminku. Można ją kupić w tubce lub puszce. To dodatek pochodzący z kuchni tunezyjskiej, marokańskiej i libańskiej. Można nią doprawiać mięso, łososia, kuskus, ryż lub bulgur. Dodając więcej oliwy otrzymujemy łagodniejszy smak pasty. Gdzie kupić? Np. w sklepach z żywnością orientalną, w supermarketach, przez internet. Polecam, warto kupić i wzbogacić naszą kuchnię o nowe smaki i aromaty 🙂 Dzisiejszy zestaw obiadowy to łosoś marynowany w paście harissa z dodatkiem jogurtu greckiego pieczony z pomidorkami koktajlowymi, podawany z sałatką z kaszy bulgur z dodatkiem ogórka, cebulki i granatu oraz posiekanej mięty. Pysznie i prosto! 0

16 4

Łosoś w sosie harissa

Podawany z sałatką z kaszy bulgur, ogórka i granata

  • Kuchnia marokańska
  • Dania główne
  • Bulgur
  • Łosoś
harissa
jogurt
pomidorki koktajlowe

Składniki

2 porcje
Łosoś harissa
  • 2 filety z łososia każdy po ok. 200 g
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty harissa*
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 125 g pomidorków koktajlowych
Kasza bulgur
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • 1 większy ogórek gruntowy
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 1/2 granata
  • ok. 4 łyżek posiekanej cebuli np. młodej lub cukrowej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Łosoś harissa
  • Odciąć skórkę z łososia. Wymieszać pastę harissa z połową jogurtu greckiego (2 łyżki), oliwą, syropem klonowym, solą i pieprzem.
  • Odłożyć łyżkę marynaty i wymieszać ją z pozostałymi 2 łyżkami jogurtu – w ten sposób otrzymamy sos do polania łososia.
  • Resztą marynaty natrzeć łososia i odłożyć na godzinę do lodówki (można na dłużej jeśli mamy czas).
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. W piekarniku nagrzewać też żaroodporną blaszkę. Gdy blaszka i piekarnik będą gorące, włożyć łososia, wsypać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i piec przez ok. 5 minut, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć pieczenie przez ok. 5 minut.
Kasza bulgur
  • Kaszę wsypać do garnka i wypłukać, odlać wodę pozostawiając kaszę w garnku. Wlać bulion lub rosół w ilości 1 szklanki, przykryć i zagotować.
  • Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
  • Garnek otworzyć, odparować, następnie kaszę przestudzić i przesypać do większej miski.
  • Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekane listki mięty, ziarenka granata oraz posiekaną cebulę. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać sok z cytryny, oliwę i wszystko wymieszać.
  • Sałatkę wyłożyć na talerze, dodać upieczonego łososia z pomidorkami i polać odłożonym sosem.

Wskazówki

* harissa – pikantna pasta z papryczki chili, czosnku, oliwy, kolendry, kminu i kminku często również z dodatkiem pomidorów (koncentratu pomidorowego). Można ją kupić w tubce lub puszce, w sklepach lub na stoiskach z żywnością orientalną. Można też przygotować samemu mieszając składniki będące w jej składzie. Użyłam dokładnie harissy w tube takiej.

Łososia zamiast piec w piekarniku można przyrządzić na grillu.

  • Łosoś w sosie harissa Łosoś w sosie harissa
About the Author

Leave a Reply

*