default-logo

Łosoś w słodkim sosie chili

Łosoś w słodkim sosie chili Pomysł na szybki i zdrowy obiad z wykorzystaniem łososia. Pieczony w słodkim sosie chili i podawany z ryżem oraz świeżym ananasem. 0

6 5

Łosoś w słodkim sosie chili

Łosoś pieczony w piekarniku w słodkim sosie chili, podawany z ryżem i ananasem.

Składniki

2 porcje
  • 350 g filetu z łososia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego lub mała szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
Dodatki
  • ryż
  • świeży ananas

Przygotowanie

  • Filet łososia przekroić na 2 porcje i odciąć skórkę: położyć filety na desce skórką do dołu i przeciągając ostrym nożem między skórką a mięsem odciąć skórę pozostawiając ją na desce.
  • Łososia włożyć do głębokiego talerza, dodać sos sojowy, sos rybny (lub dodać małą szczyptę soli) oraz pieprz. Skropić sokiem z limonki lub cytryny oraz polać słodkim sosem chili.
  • Wymieszać i zostawić do zamarynowania na ok. 1 godzinę (jeśli mamy czas).
  • Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Łososia ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać resztą marynaty i piec przez ok. 15 minut.
  • Podawać z ryżem i pokrojonym na kawałki ananasem.
  • Łosoś w słodkim sosie chili Łosoś w słodkim sosie chili
  • Łosoś w słodkim sosie chili Łosoś w słodkim sosie chili
About the Author

Leave a Reply

*