default-logo

Łosoś w glazurze miso

Łosoś w glazurze miso To bazowy przepis na marynatę miso do łososia. Dodatki przykaładowe z przepisu to ryż, szpinak i grzyby. Całość tworzy wyśmienitą kompozycję. Oczywiście możecie dawać inne pasujące dodatki do łososia miso, nie tylko te zaproponowane przeze mnie. Na pewno zapiszcie sobie ten przepis i – jeśli jeszcze nie kupowaliście jeszcze pasty miso – nadróbcie te zaległości koniecznie. Być może będzie to dla Was kolejne odkrycie smakowe 😉 Oczywiście pasta miso ma o wiele szersze zastosowanie niż tylko składnik glazury do łososia 😉 0

17 4.35

Łosoś w glazurze miso

  • Kuchnia japońska
  • Dania główne
  • Łosoś
miso
olej sezamowy

Połączenie pasty miso (do dostania np. w supermarketach) z miodem idealnie pasuje do łososia i jest naprawdę pyszne!

Składniki

4 porcje
Łosoś miso
  • 650 g filetów z łososia
  • 2 płaskie łyżki stołowe pasty miso
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • olej sezamowy
  • sezam
Dodatki np.
  • ryż pełnoziarnisty (200 g)
  • 125 g szpinaku
  • 150 g świeżych lub mrożonych borowików
  • czosnek
  • sos sojowy

Przygotowanie

Łosoś miso
  • Odciąć skórkę z łososia, opłukać, osuszyć. Pokroić na porcje i wymieszać z pastą miso, octem ryżowym, miodem lub syropem klonowym, 2 łyżkami wody i łyżeczką oleju sezamowego lub zwykłego. Wstawić do lodówki do zamarynowania (np. rano na kilka godzin lub wieczorem na całą noc).
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ułożyć łososia na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem, z całą marynatą i piec na wyższej półce przez ok. 15 minut. Można też włączyć grill, ale trzeba uważać aby nie przypalić sosu. Pod koniec posypać lekko zrumienionym na patelni sezamem.
Dodatki
  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Szpinak wyłożyć na patelnię z 1/2 startego ząbka czosnku oraz łyżeczką oleju i mieszając podgrzewać aż zmięknie.
  • Grzyby (umyte i pokrojone) włożyć na patelnię z łyżeczką oleju. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.
  • Na ryżu wyłożyć szpinak, potem łososia z sosem pozostałym z pieczeni, posypać sezamem. Dodać podsmażone grzyby.
  • Łosoś w glazurze miso Łosoś w glazurze miso
About the Author

Leave a Reply

*