default-logo

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim Znacie już to pesto między innymi z tego dania, wiem, że bardzo Wam posmakowało 🙂 Dzisiaj świetny przepis na pyszne i piękne „paszteciki” z łososiem. Pesto nie tylko dodaje całej potrawie smaku, ale również zabezpiecza delikatne mięso ryby przed wysuszeniem. Wszystko należy upiec tak, aby ciasto było zrumienione i upieczone a łosoś nie przesuszony. Filety z łososia kroję na równe paski, obkładam pesto i zawijam w ciasto francuskie. Wpadłam na pomysł (inspirując się przepisem na paszteciki 😉 aby zrobić z ciasta roladę. Roladę następnie kroimy na kawałki i w ten sposób otrzymujemy całkiem kształtne porcje. Do łososia polecam prostą ale smaczną surówkę z ogórka, bazylii i cebulki z winegretem. Jeśli chcemy, możemy eksperymentować z innym pesto np. z tapenadą z czarnych oliwek. Możecie użyć dobrego, gotowego gotowego ciasta francuskiego, ale ja zachęcam Was do zrobienia własnego ciasta. Przepis jest prosty — ciasto jest zrobione z mąki i masła (bez jajka) i przygotowanie wygląda tak samo jak przy cieście kruchym np. do tarty. Różnica jest taka, że zagniecione ciasto co pół godziny wyjmujemy z lodówki, składamy i wałkujemy, tak aby powstały w nim warstwy. Domowe ciasto można przygotować wcześniej i do 3 dni trzymać w lodówce, można je też zamrozić. 0

60 4.67

Łosoś w cieście francuskim

z pesto z suszonych pomidorów

  • Hity Kwestii Smaku
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Ogórek
  • Łosoś
  • Świąteczny obiad
  • Przyjęcia i imprezy
  • Kolacja we dwoje
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc
suszone pomidory
ciasto francuskie
bazylia

Możemy użyć gotowego ciasta francuskiego lub zrobić własne z poniższego uproszczonego przepisu.

Składniki

3 – 6 porcji
  • 600 g filetów łososia
  • 250 g gotowego ciasta francuskiego lub domowego z poniższego przepisu
Marynata
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Pesto
  • 9 kawałków suszonych pomidorów ze słoika, w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
  • listki z 1 pęczka (doniczki) bazylii
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • sól i pieprz
Uproszczone ciasto francuskie
  • 125 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • około 60 ml bardzo zimnej wody
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie

  • Łosoś: Odciąć skórkę z łososia i podzielić go na paski około 5 x 10 cm. Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z resztą składników marynaty: cienko pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny, odstawić (na czas przygotowania dania lub na 1 godzinę jeśli mamy czas).
  • Pesto: do pojemnika rozdrabniacza włożyć suszone pomidory, czosnek, słupki migdałów, listki bazylii, oliwę, rozdrobnić na drobne kawałeczki, można też składniki drobno posiekać na desce. Doprawić solą i pieprzem.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Grube na 1 cm ciasto rozwałkować na stolnicy na około 20 x 30 cm placek o grubości ok. 2 mm, cienkiego ciasta nie trzeba już rozwałkowywać. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto. Łososia ułożyć grubą warstwą (cieńsze kawałki filetów mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Roladkę posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na 6 części. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blaszki aby łosoś się nie wysuszał.
Uproszczone ciasto francuskie: 
  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w kosteczkę oraz sól. Wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta. Stopniowo dodawać wodę łącząc składniki w kulę (nie wszystka woda musi być wykorzystana). Zamiast na stolnicy, ciasto można zrobić w mikserze (mieszadłem). Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt około 15 x 20 cm, złożyć ciasto na pół i jeszcze raz na pół i rozwałkować na taki sam prostokąt. Powtórzyć czynność 2 – 3 razy, zawinąć ciasto w folię i schładzać przez 30 minut. Powtórzyć czynności jeszcze raz lub 2 razy, wałkując i składając ciasto. Gotowe ciasto, do czasu użycia trzymać w lodówce do 3 dni (można też zamrozić na dłużej).

Propozycja podania

Surówka z ogórka i bazylii: 1 ogórek szklarniowy, 1 cebulka szalotka, pęczek bazylii (doniczka), winegret z 3 łyżki oliwy i 1,5 łyżki soku z cytryny lub 200 g gęstej śmietany 12%.

Ogórka umyć i obrać (można pozostawić miejscami paski skórki), pokroić na cienkie plasterki. Dodać cebulę, posiekaną bazylię oraz śmietanę lub winegret z oliwy i soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

  • Łosoś w cieście francuskim
  • Łosoś w cieście francuskim
  • Łosoś w cieście francuskim
  • Łosoś w cieście francuskim
About the Author

Leave a Reply

*