default-logo

Łosoś smażony w sezamie

Łosoś smażony w sezamie Szybkie i zdrowe danie, które możecie zrobić „od ręki” na smaczną obiadokolację. Warto jeść rybę przynajmniej raz w tygodniu, a łosoś jest wyjątkowo prosty do przyrządzenia. Lubię doprawiać go sosem sojowym, sokiem z limonki i odrobiną cukru lub miodu. Gdy chcę odrobinę urozmaicić danie, mieszam czarny i jasny sezam (ten pierwszy używany jest do sushi i można go dostać w supermarketach na działach z dodatkami do kuchni azjatyckich). Łososia po uprzednim zamarynowaniu obtaczamy w sezamie i obsmażamy bez tłuszczu na patelni. Z pozostałej marynaty robimy sos, który mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem (gryczanym soba lub ryżowym). 0

15 4.53

Łosoś smażony w sezamie

na makaronie gryczanym soba z surówką z białej rzodkwi

  • Szybki obiad
  • Kuchnia japońska
  • Dania główne
  • Kolacje na ciepło
  • Rzodkiewka
  • Łosoś
  • Przepisy fit
czarny sezam
makaron soba

Składniki

2 porcje
  • 2 filety łososia bez skóry, każdy po około 150 g
  • 100 g makaronu gryczanego soba lub makaronu ryżowego
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
Marynata i sos
  • sos sojowy, sok z limonki, cukier lub miód, 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
Surówka z białej rzodkiewki
  • starta biała długa rzodkiewka, około 1 szklanka
  • kilka plasterków zielonej papryczki chili
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie

  • Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego (2 łyżki), soku z limonki (2 łyżki), cukru lub miodu (1 łyżeczka), 1 łyżeczce mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Wyjąć łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty (jeśli taka pozostała) wlać do rondelka, dodać 3 dodatkowe łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru lub miodu i zagotować. Gotować przez 1 – 2 minuty aż sos zgęstnieje, odstawić. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, odstawić.
  • Łososia obtoczyć w mieszance jasnego i czarnego sezamu i położyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką (smażymy bez użycia tłuszczu). Smażyć przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne około 2 minuty, obsmażyć jeszcze po minucie z dwóch pozostałych stron. Łosoś nie może być przesuszony, mięso ma być delikatne i miękkie. Czas smażenia zależy od grubości filetu i może się różnić.
  • Makaron podgrzać jeśli ostygł i podawać do łososia z surówką z rzodkiewki.
  • Surówka: rzodkiew zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie plasterki, posolić szczyptą soli i odstawić na kilkanaście minut. Odcisnąć z soku, włożyć do miski, dodać chili, sok z limonki, ocet, cukier, wymieszać i podawać do łososia.
  • Łosoś w sezamie
About the Author

Leave a Reply

*