default-logo

Łosoś miodowo-limonkowy

Łosoś miodowo-limonkowy Marynata do łososia na bazie miodu to zawsze dobry kierunek kulinarnych poszukiwań 🙂 Tym razem wzbogaciłam ją o sok z limonki, sos sojowy, imbir oraz czosnek. Upieczony w miodowo-limonkowej marynacie łosoś świetnie komponuje się z lekką sałatką ryżową z ananasem, kukurydzą i ogórkiem. Całość brzmi może nieco egzotycznie ale wychodzi naprawdę pysznie, polecam! 0

51 4.67

Łosoś miodowo-limonkowy

  • Lunche
  • Lunch do pracy
  • Dania główne
  • Łosoś
  • Przepisy fit
imbir

Pieczony łosoś w marynacie z miodu, sosu sojowego, imbiru, czosnku i limonki. Podawany z pyszną i prostą sałatką ryżową z ananasem, kukurydzą i ogórkiem.

Składniki

4 porcje
  • 600 g filetu z łososia
Marynata
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
Do podania
  • sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą (z podwójnej ilości składników)

Przygotowanie

  • Łososia podzielić na porcje, z każdej odciąć skórę i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i osuszyć.
  • Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do naczynia żaroodpornego do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
  • W międzyczasie przygotować sałatkę ryżową do podania – PRZEPIS (ilość składników x2).
  • Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Włożyć zamarynowanego łososia i piec przez 18 minut.
  • Na talerze wyłożyć po porcji sałatki ryżowej i filetu z łososia. Można skropić limonką i posypać świeżymi ziołami.

 

Dodaj notatkę
  • Łosoś miodowo-limonkowy Łosoś miodowo-limonkowy
About the Author

Leave a Reply

*