Łódeczki - Zapiekane Bagietki z Nadzieniem




Łódeczki z nadzieniem

Z pewnością większość z Was ma czasem ochotę na pieczoną przekąskę czy też obiad. Zazwyczaj wówczas przygotowuję domowe zapiekanki z pieczarkami, jednak tym razem naszło mnie na coś innego. Tak oto powstały łódeczki – zapiekane bagietki z nadzieniem. To nic innego jak pyszne bagietki zapiekane z nadzieniem z jajek z dodatkiem cebulki, papryki, sera żółtego i szynki.

Te pyszne zapiekane łódeczki to idealny pomysł na smaczne śniadanie, szybki obiad czy kolację. Tak przygotowane bagietki z nadzieniem również możemy pokroić na mniejsze kawałki i zaserwować w formie przekąski na różnego rodzaju domowe imprezy, przyjęcia, czy spotkania w gronie znajomych.

Przygotowanie tej smacznej zapiekanki w bagietce jest banalnie proste, a sam smak, nie do opisania! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA BAGIETKI Z NADZIENIEM




Składniki

  • 2 bagietki pszenne
  • 3 jajka
  • 1 cebulka dymka
  • 1/2 papryki
  • 4 plasterki szynki
  • 60 g żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 40 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Wierzch bagietek delikatnie ścinamy, a następnie wydrążamy środek. Tak by powstały małe łódeczki.
  • Jajka wbijamy do miski, dodajemy pokrojoną szynkę, posiekaną cebulkę dymkę, starty na tarce żółty ser oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Następnie wsypujemy przyprawy: słodką paprykę, sól, pieprz oraz można dodać szczyptę chilli. Kolejno dolewamy odrobinę mleka.
  • Bagietki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przelewamy do nich przygotowaną masę jajeczną. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.